Dermatitele de natura alergica la animale

Publicat pe 06.04.2011 la 17:25 Actualizat pe 06.04.2011 la 17:27

Dermatita este descrisa ca fiind o inflamatie a pielii. Aparitia acesteia este insotita in general de mancarime, care poate sa aiba diferite grade de intensitate. Dermatita acuta evolueaza intr-un timp scurt si provoaca inrosirea zonei sau pustule. Dermatita cronica,cu o evolutie mai putin rapida, se manifesta printr-o ingrosare a pielii, produsa de scarpinatul in exces.

La caini, cauzele dermatitei sunt reprezentate de infectii bacteriene, infectii parazitare, alergii, predispozitie de rasa sau reactii adverse a medicamentelor administrate.

Dermatita de contact

Este o reactie de hipersensibilitate fata de unii factori cu potential alergenic din mediu. Apare in urma contactului pielii cu anumite substante din mediu, fiind rar intalnita. Aceste substante pot fi reprezentate de: plastic, anumite produse de curatenie, vopsele, sampon, lana, cauciuc sau anumite metale.

Stire oferita de Petmart.ro

Simptomatologia imbraca diferite aspect, aparand des leziuni pe regiunile cu par putin, cum ar fi abdomenul, botul, buzele sau dosul labelor. Zonele afectate au mici umflaturi sau pustule, sunt iritate (rosii) si provoaca mancarime. Dermatita de contact cu substantele toxice din mediu, se diferentiaza de cea alergica prin faptul ca apare adesea la animale tinere care, prin firea lor, sunt curioase si se apropie de eventuale substante toxice.

Pentru a evita acest lucru:

- folositi vase din sticla sau inox pentru mancare si apa;
- utilizati dezinfectanti hipoalergenici pentru culcusul animalului, iar pentru spalarea lui, sampon hipoalergenic;
- evitati in timpul plimbarilor iarba (poate fi stropita cu diverse substante toxice sau insecte).

Dermatita atopica

Atopia este o reactie alergica la care constructia genetica a cainelui este un factor important in declansarea bolii. Cauzele exacte nu sunt cunoscute, iar printre rasele predispuse se numara: Fox Terrier, Sharpei, Dalmatian sau Schnauzer. Tabloul clinic este reprezentat de mancarime, inrosirea pielii, aparitia crustelor si hiperpigmentarea locala, ca urmare a scarpinatului. Fata si picioarele cainilor sunt cel mai des afectate, dar si urechile nu fac exceptie.

Alergia la muscatura de purici

Este cea mai intalnita alergie la caini. Ea apare in urma reactiei alergice la substantele chimice din saliva puricilor. O singura muscatura de purice este suficienta pentru a declansa afectiunea. Cainii care dezvolta acest tip de dermatita isi pierd parul in zonele afectate, in special pe spate si in zona cozii. Ei se scarpina si se ling excesiv, pruritul atinge cote maxime, iar ulterior pot sa apara complicatii bacteriene, micotice sau parazitare. Este sezoniera, aparand in special in anotimpurile calduroase.

In cazul aparitiei unor manifestari la nivelul pielii, leziuni sau in cazul pruritului exagerat este recomandat sa luati legatura cu medicul veterinar curant pentru stabilirea diagnosticului exact si inceperea tratamentului corespunzator.

FOTO: Hepta

În articolul

Dermatitele de natura alergica la animale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
„A venit iepurașul!” Milionarul Arpad Paszkany, cadou fabulos pentru iubita cu 24 de ani mai tânără. Antonela este în extaz
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x