Dresda, orasul care a renascut din propria cenusa

Publicat pe 30.09.2010 la 15:30 Actualizat pe 30.09.2010 la 15:38

Dresda. Un cuvant care induce un puternic sentiment de nostalgie, doua silabe ce se contopesc in negura timpului. Un oras nimicit, intr-o vreme in care haosul domina lumea. Un Phoenix contemporan, ce a renascut din propria cenusa.

Germania a fost, intr-adevar, o mare putere mondiala. A distrus, practic, tot ce i-a stat in cale, din Polonia, pana in Africa. Cu toate acestea, marea putere a fost in declin, fapt ce a dus la finalizarea unui razboi lung si crud.



Armata Marii Britanii, aliata cu Statele Unite, a profitat de slabiciunea neprevazuta a Germaniei, urmarea fiind bombardarea, fara un motiv anume, a centrului istoric si cultural, Dresda. Acest lucru infiorator s-a intamplat pe 13 februarie 1945.

Dresda, in trecut

Orasul, initial, a fost o simpla asezare slavona. Insa dupa 1270, Dresda a devenit capitala ducilor de Saxonia.

Apogeul capitalei saxone a fost atunci cand Frederick Augustus I a devenit regele Augustus cel Puternic. El i-a adunat aici pe cei mai buni muzicieni, pictori si arhitecti din Europa. Domnia sa a marcat inceputul unei perioade infloritoare pentru Dresda, ca oras-lider al tehnologiei si artelor.

Frumusetea orasului a fost surprinsa in siluete inedite, in cele mai superbe momentele ale sale, de catre pictorii Bernardo Belotto si Johan Christian Dahl.

In timpul secolului 19, Dresda a fost un puternic centru economic, incluzand productia de motoare, industria alimentara si manufacturarea echipamentelor medicale. In secolul 20, orasul era cunoscut in particular pentru fabricile de tigari, iar pana in 1933, a fost un puternic centru cultural.

Renasterea Dresdei

Bombardarea Dresdei a fost un moment trist in istoria omenirii. Marea Britanie si Statele Unite au nimicit orasul, in doar doua zile, de pe suprafata pamantului.

In patru raiduri, 1300 de bombardiere au aruncat nu mai putin de 3900 de tone de explozibil asupra cladirilor baroce din Dresda. Rezultatul a fost "pe masura" bombardamentelor - a fost distrus absolut tot, pe o raza de 39 de kilometri.

De ce? Un sustinator al armatei americane, Joseph Angell, a argumentat acest bombardament, printr-un motiv deloc rezonabil: Dresda era adapostul a peste 100 de fabrici, in care lucrau 50 de mii de oameni, care sustineau regimul nazist.

Impotriva acestor afirmatii, cercetatorii au fost mult mai rationali: Dresda era un punct cultural pe harta lumii, cu o bogata istorie si, nu in ultimul rand, cu o prea mica importanta militara.

Dupa 1990, Dresda a renascut si a crescut odata cu timpul. Apogeul restaurarilor a fost atunci cand, in 2005, la 800 de ani de la infiintarea orasului, a fost ridicata biserica Frauen.

Chiar si in urma restaurarii, orasul inca mai sufera dupa bombardamentele din noaptea de 13 februarie 1945. Dar Dresda si-a pastrat aerul burghez de odinioara, reflectandu-se elegant in apele fluviului Elba.

Foto: Wikipedia

În articolul

Dresda, orasul care a renascut din propria cenusa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x