Dresda, orasul care a renascut din propria cenusa

Publicat pe 30.09.2010 la 15:30 Actualizat pe 30.09.2010 la 15:38

Dresda. Un cuvant care induce un puternic sentiment de nostalgie, doua silabe ce se contopesc in negura timpului. Un oras nimicit, intr-o vreme in care haosul domina lumea. Un Phoenix contemporan, ce a renascut din propria cenusa.

Germania a fost, intr-adevar, o mare putere mondiala. A distrus, practic, tot ce i-a stat in cale, din Polonia, pana in Africa. Cu toate acestea, marea putere a fost in declin, fapt ce a dus la finalizarea unui razboi lung si crud.



Armata Marii Britanii, aliata cu Statele Unite, a profitat de slabiciunea neprevazuta a Germaniei, urmarea fiind bombardarea, fara un motiv anume, a centrului istoric si cultural, Dresda. Acest lucru infiorator s-a intamplat pe 13 februarie 1945.

Dresda, in trecut

Orasul, initial, a fost o simpla asezare slavona. Insa dupa 1270, Dresda a devenit capitala ducilor de Saxonia.

Apogeul capitalei saxone a fost atunci cand Frederick Augustus I a devenit regele Augustus cel Puternic. El i-a adunat aici pe cei mai buni muzicieni, pictori si arhitecti din Europa. Domnia sa a marcat inceputul unei perioade infloritoare pentru Dresda, ca oras-lider al tehnologiei si artelor.

Frumusetea orasului a fost surprinsa in siluete inedite, in cele mai superbe momentele ale sale, de catre pictorii Bernardo Belotto si Johan Christian Dahl.

In timpul secolului 19, Dresda a fost un puternic centru economic, incluzand productia de motoare, industria alimentara si manufacturarea echipamentelor medicale. In secolul 20, orasul era cunoscut in particular pentru fabricile de tigari, iar pana in 1933, a fost un puternic centru cultural.

Renasterea Dresdei

Bombardarea Dresdei a fost un moment trist in istoria omenirii. Marea Britanie si Statele Unite au nimicit orasul, in doar doua zile, de pe suprafata pamantului.

In patru raiduri, 1300 de bombardiere au aruncat nu mai putin de 3900 de tone de explozibil asupra cladirilor baroce din Dresda. Rezultatul a fost "pe masura" bombardamentelor - a fost distrus absolut tot, pe o raza de 39 de kilometri.

De ce? Un sustinator al armatei americane, Joseph Angell, a argumentat acest bombardament, printr-un motiv deloc rezonabil: Dresda era adapostul a peste 100 de fabrici, in care lucrau 50 de mii de oameni, care sustineau regimul nazist.

Impotriva acestor afirmatii, cercetatorii au fost mult mai rationali: Dresda era un punct cultural pe harta lumii, cu o bogata istorie si, nu in ultimul rand, cu o prea mica importanta militara.

Dupa 1990, Dresda a renascut si a crescut odata cu timpul. Apogeul restaurarilor a fost atunci cand, in 2005, la 800 de ani de la infiintarea orasului, a fost ridicata biserica Frauen.

Chiar si in urma restaurarii, orasul inca mai sufera dupa bombardamentele din noaptea de 13 februarie 1945. Dar Dresda si-a pastrat aerul burghez de odinioara, reflectandu-se elegant in apele fluviului Elba.

Foto: Wikipedia

În articolul

Dresda, orasul care a renascut din propria cenusa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x