Du-ti copiii sa vada calutii din zona Tei-Toboc!

Publicat pe 19.06.2011 la 12:27

Se intreaba cineva de unde vine salamul de Sibiu? Dar unde se duc unii dintre caii prea batrani pentru a mai prezenta interes? Sau bietii caluti folositi la munci crunte, batuti cu bestialitate sau lasati sa moara de foame si de frig? Acum se duc la adapostul amenajat de Primaria Capitalei in zona Tei-Toboc.

Calin este calul vorbitor care-i raspunde antrenorului sau cu da si nu, dand din cap atunci cand este intrebat, care stie sa se ridice in doua picioare atunci cand dresorul lui ii spune ca nu se poate uita altfel peste gard si care stie sa le scoata palaria de pe cap mojicilor care nu au bune maniere. Calin trebuia sa fie impuscat. Asa decisese fostul lui stapan. A fost negociat in toiul noptii si cumparat cu 17 milioane de lei vechi, dar pretul pe care-l cerea stapanul lui pentru a nu-l impusca era de 40 de milioane. „El este recuperat in proportie de 90%, dar este un caz temperamental, pentru ca a fost batut crunt si a ramas cu traume", explica Ilinca Dragomir, de la Fundatia PACO.

2011/06/19//310319-calin.jpg

Mai sunt si alti caluti cu povesti la fel de tragice, dar care acum se bucura de libertate, de zecile de voluntari care vin zilnic sa-i ingrijeasca, de mancarea care le este donata si de copiii care vin sa-i priveasca ore-n sir, absolut fascinati. Tot ei, calutii de la Tei-Toboc, ii pot ajuta pe copiii cu handicap grav, fiind folositi cu mare succes in hipoterapie.

„Aici avem o capacitate de 24 de cai, dar intotdeauna numarul este mai mare, pana la 28-29. Noi ii colectam, ii aducem in adapost, au parte de cel mai bun tratament medical, incercam sa-i aducem in forma cea mai buna pentru a fi dati spre adoptie", explica Livio Burton, directorul adjunct ALPAB.

Ca o familie sa se califice pentru a adopta un cal, trebuie ca persoana respectiva sa fie de buna credinta si sa poata dovedi acest lucru. „A fost un caz in care calul dat spre adoptie a fost dus la abator. Era microcipat, avea pasaport si astfel a putut fi recuperat si dat in adoptie altei familii, dupa ce am fost sunati de cei de la abator", povesteste Ilinca. Acum adapostul are nevoie de grajduri noi, de o sala de operatii si scripeti, pentru a mai salva si alti caluti in dificultate.

Citeste si jurnalul.ro!

În articolul

Du-ti copiii sa vada calutii din zona Tei-Toboc!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât a ajuns să coste o casă veche în Centrul Capitalei. După renovare, poate fi vândută cu 2 milioane de euro
a1.ro
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
HelloTaste.ro
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Catine
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
useit.ro
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
as.ro
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
MediCOOL
Plante medicinale pentru sănătatea creierului. De ce pot îmbunătăți funcțiile cognitive
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
DeParinti
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
MediCOOL
Simptomele de menopauză: când începe tranziția și cum se manifestă
HelloTaste
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
x