Gradina perfecta, in doar cativa pasi
Publicat pe 24.09.2010 la 12:57 Actualizat pe 24.09.2010 la 13:00
La fel ca in design si arhitectura, variantele de amenajare a gradinilor se clasifica si ele in stiluri. De cele mai multe ori, ele sunt prelungirea liniilor compozitionale ale constructiei pe care o deservesc.
Dar desi arhitectura peisagistica este o specialitate atat de bine definita, cei mai multi aleg sa-si amenajeze gradinile doar la sugestiile firmelor specializate de la care cumpara plantele.
Cazul acesta este unul sensibil, deoarece va puteti trezi cu plante si elemente de decor in exces, neproportionate spatiului pe care il detineti.
Si nu rare sunt cazurile cand aspectul general pare echilibrat in prima faza, iar cu trecerea timpului, gradina devine dezordonata si inghesuita. De aceea, indiferent cu cine alegeti sa lucrati, este bine sa stiti ce cereti.
Reguli de baza
Se aplica si aici regula elegantei prin simplitate. In functie de dimensiunea spatiului care trebuie amenajat, zonele de circulatie se inconjoara de portiuni simple de gazon si se presara cu elemente decorative sub forma de centre de interes.
Tema gradinii trebuie sa tina cont si de peisajul in care este amplasata casa.
Plantele si arbustii respecta intru-totul cadrul natural, iar pajistea salbatica ce margineste padurea se continua dupa gardul simplu ce delimiteaza proprietatea cu gazon.
Regulile compozitionale general valabile in arhitectura se aplica si aici: ritm, repetitie si accente.
Mobilierul de gradina are si el un rol important in conturarea aspectului general. Stilul, culoarea si materialul din care este confectionat trebuie si ele coordonate locatiei si stilului general al casei.
Citeste si Jurnalul National
Foto: www.finegardening.com
www.gardendesignbyrenaldo.com