Hota - indispensabila bucatariei moderne
Publicat pe 24.03.2011 la 00:47
Daca pana la sfarsitul anilor ’80 romanii nici nu stiau ca hotele electrice s-au inventat si sunt nelipsite din bucatariile occidentale, acum foarte rar gasim o bucatarie fara acest obiect.
Hota este un aparat electric a carui principala functie este sa absoarba si sa elimine mirosurile de mancare in timpul gatitului. Stim cu totii cat de neplacut este sa intri intr-o casa in care miroase a mancare, proaspat gatita sau... nu. Mirosurile grele, de prajeala mai ales, sunt in general foarte persistente, si aburii de mancare se impregneaza in perdele, pereti, paturi etc.
Nu mai vorbim ca, in cazul in care ai bucatarie americana, adica ai eliminat peretele dintre bucatarie si living, pentru optimizarea spatiului de zi, atunci nu doar in bucatarie, dar si in intreaga casa va mirosi a mancare.
Cum alegem hota?
Dupa ce am stabilit ca este aproape imposibil sa mai amenajezi astazi o bucatarie fara sa iei in considerare hota, sa vedem cum putem sa o alegem astfel incat nu doar sa se potriveasca designului bucatariei, dar sa fie si foarte eficienta si adaptata dimensiunilor spatiului.
In primul rand, nu te gandi la pret prima data. Exista pe piata oferte de hote de la 100-200 de lei. Daca optezi pentru aceasta varianta, e posibil sa dai banii si sa ai in continuare aburi de mancare in casa.
Hote puternice
Primul criteriu de care trebuie sa tii cont este suprafata bucatariei sau a spatiului de gatit. Daca ai o bucatarie mare, se recomanda o hota cu doua motoare si care poate absorbi un debit de aer de aproape 400 de mc/ora.
Pentru o bucatarie mica poti opta si pentru o hota cu un motor si debit mai mic, dar nu cel mai mic. Nu alege niciodata cel mai ieftin si cel mai putin performant obiect. Mai bine fa o economie cateva luni si alege ceva cu adevarat eficient.
In al doilea rand, poti opta pentru o hota simpla, care absoarbe doar aerul si il elimina prin tubul de aerisire, sau pentru o hota cu filtre. Avantajul la hotele mai performante este nu doar ca elimina mirosurile, dar pot fi folosite si ca ventilatie, ele avand o functie de recirculare a aerului.
Design, materiale si culoare
Nici designul si culoarea nu trebuie sa fie ultimele pe lista: hotele vor face parte din bucatarie, care poate avea un stil anume. Astfel, poti alege fie o hota incorporabila complet, fie una telescopica sau pentru o hota tip semineu, complet vizibila. Pe piata exista hote de aluminiu, din materiale care imita gresia sau emailate. Oricare dintre acestea poate fi personalizata prin lipirea de autocolante, in cazul in care culoarea de care avem nevoie in bucataria noastra nu se fabrica.
Un dezavantaj al folosirii hotei poate fi zgomotul produs de turatia mare a motorului la viteze superioare, la aproape toate modelele.
Citeste si revista Felicia!
Foto: bridgat.com