Importanta unui carnet de sanatate pentru animalul de companie
Publicat pe 13.10.2010 la 13:55 Actualizat pe 13.10.2010 la 14:01
Mai nou, carnetul de sanatate poate fi inlocuit cu pasaportul pentru animale de companie, care este un document standardizat al Uniunii Europene, ce permite transportul intracomunitar al animalelor.
Acest tip de document este important din punct de vedere legislativ, in primul rand ca dovada a vaccinarii antirabice a cainilor, pisicilor, dihorilor. Prin prezenta la inceputul documentului a datelor despre proprietar, ca si despre animal, acesta serveste la identificare in cazul pierderii, mai ales ca in acest document este mentionata si seria microcipului de identificare care este implantat animalului.
Mentiunile se fac de catre medicul veterinar
Incepand cu varsta de sase saptamani, din doua in doua saptamani la caine, pana la 3,5 luni, se efectueaza vaccinari profilactice, urmand ca dupa terminarea acestei serii de vaccin, din an in an, sa se repete un vaccin polivalent si antirabic pana la sfarsitul vietii.
La pisica, prima vaccinare survine la varsta de opt saptamani, urmand ca peste inca o luna sa se efectueze un rapel si o vaccinare antirabica. Acestea se vor repeta anual. In plus, in carnetul de sanatate sau pasaport sunt trecute obligatoriu si deparazitarile interne periodice ori curative si deparazitarile externe lunare.
In acest document mai pot fi efectuate insemnari privind alergii cunoscute, datele interventiilor chirurgicale, perioadele de estru sau bolile cronice de care sufera animalul.
Este important de retinut ca insemnarile in acest document sunt efectuate de catre un medic veterinar autorizat ce semneaza, parafeaza si raspunde pentru inscrisurile din document si este realizat in momentul primei manopere medicale mentionabile (deparazitare, vaccinare, microcipare, etc).
In cazul unor litigii, carnetul de sanatate sau pasaportul servesc drept mijloc de identificare a animalului si a manoperelor medicale efectuate.
Astfel, muscatura unui caine a carui vaccinare antirabica nu poate fi dovedita prin prezenta acestui document face ca proprietarul cainelui sa fie raspunzator in fata legii.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: commons.wikimedia.org