Incursiune culinara in Muntii Buzaului

Publicat pe 02.12.2010 la 15:00 Actualizat pe 02.12.2010 la 15:18

Parasiti orasele! Dealurile din zona Buzaului freamata de pensiuni cu placinta cu urda pe masa, carnati de Plescoi si o Tamaioasa de Pietroasele cu adevarat temperamentala.Aici se fac ciuperci si prune murate si se bea o tuica de Chiojdu. Marca inregistrata!

Daca iei calea Buzaului, ai de ales; fie o iei pe drumul vinului si o tii din crama in crama, fie te asezi sub o coama de deal intr-o pensiune cu muscate si cu vedere spre vale si bei tihnit trandafirata, caisata sau afinata, toate inchise bine cu dop din cocean de porumb.

Un lucru e cert: oriunde te-ai aseza, in final vei fi rasplatit cu un exercitiu culinar orgolios, tinut la bait de zer si condimentat cu ierburi grele.

Sarata Monteoru poate fi o optiune. Pe vremuri mai bune, aceasta era o statiune balneara plina de voalete si umbrele din dantele aduse de la Paris, de barbosi cu monoclu veniti la bai si la discutii politice.

Era o vreme cand pe-aici treceau membrii familiei regale, in calesti si cupeuri luxoase, si poposeau in parcul conacului Monteoru, unde mancau dulceturi, beau apa rece cu sirop si stateau la umbra arborilor exotici adusi din toate colturile lumii.

Cel putin asa zic oamenii... Astazi, parcurile sunt goale si o parte dintre bazine, nefunctionale. Cu toate acestea, aerul straniu de rasturnare de guvern interbelic se completeaza perfect cu o atmosfera sanatoasa de sat romanesc, cu oameni care mananca cu pofta jumari de slanina prajite si sting cu tuica de prune.

Cum vii dinspre Pietroasele si intri in statiune, nu lua drumul centrului, tine-o tot la dreapta si urca dealul; in varf, la pensiunea „Casa cu Tei", te asteapta platouri uriase taranesti si un must alb de zici ca-i ambrozie, daca nu s-o fi facut deja tulburel. Dar tot bun e. Pe stapana casei, doamna Oliana Partal, o gasesti probabil la bucatarie, supraveghind mersul muraturilor si coacerea painii.

Tot la Sarata Monteoru poti trage la pensiunea „Vita-de-Vie". Doamna Iuliana are cosul cu fructe pregatit si oricand coace cu placere turte si scovergi, gogosi din aluat de paine facute la tigaie, asa cum le facea si mama ei acum 40 de ani. Casa este inconjurata de piersici, peri si vie...2010/12/01//154736-muntii_buzaului.jpg

Si ca veni vorba de vie, vinul e negru si din productie proprie; il fac acolo in curte. Si tuica la fel. Cat despre „obiective turistice", cu siguranta unul dintre ele este curcanul casei, care umbla liber prin curte si conduce musafirii la poarta ca un catel.

Daca treci muntii, ajungi la „Varlaam", o pensiune aflata la poalele Vf. Penteleu, tinuta de o familie cu tabieturi delicioase burgheze, care au dat orasul fara regrete pe o casa de oaspeti in care isi primesc in weekend prieteni mai vechi si mai noi.

Sursa: Good Food

În articolul

Incursiune culinara in Muntii Buzaului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 9 aprilie 2025. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXCLUSIV. Victimele atacului cu acid sulfuric din Călărași, primele declaraţii: "Ne-am tăvălit pe asfalt"
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Covrigi cu susan. Delicii pentru micul dejun
Catine
Jennifer Lopez vine la București. Artista va concerta în România vara aceasta
useit.ro
Nintendo a dezvăluit data de lansare pentru consola Switch 2. Ce preț va avea
as.ro
„Cea mai bună zi”. Fiul lui Ion Ţiriac, fotografie rară alături de iubita lui. Copleşiţi de emoţie împreună
MediCOOL
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Tratamentul cu botox. Cum se realizează această procedură estetică
HelloTaste
Pogăcele cu leurdă și pătrunjel. Gustări fragede și aromate
close
x