Incursiune culinara in Muntii Buzaului

Publicat pe 02.12.2010 la 15:00 Actualizat pe 02.12.2010 la 15:18

Parasiti orasele! Dealurile din zona Buzaului freamata de pensiuni cu placinta cu urda pe masa, carnati de Plescoi si o Tamaioasa de Pietroasele cu adevarat temperamentala.Aici se fac ciuperci si prune murate si se bea o tuica de Chiojdu. Marca inregistrata!

Daca iei calea Buzaului, ai de ales; fie o iei pe drumul vinului si o tii din crama in crama, fie te asezi sub o coama de deal intr-o pensiune cu muscate si cu vedere spre vale si bei tihnit trandafirata, caisata sau afinata, toate inchise bine cu dop din cocean de porumb.

Un lucru e cert: oriunde te-ai aseza, in final vei fi rasplatit cu un exercitiu culinar orgolios, tinut la bait de zer si condimentat cu ierburi grele.

Sarata Monteoru poate fi o optiune. Pe vremuri mai bune, aceasta era o statiune balneara plina de voalete si umbrele din dantele aduse de la Paris, de barbosi cu monoclu veniti la bai si la discutii politice.

Era o vreme cand pe-aici treceau membrii familiei regale, in calesti si cupeuri luxoase, si poposeau in parcul conacului Monteoru, unde mancau dulceturi, beau apa rece cu sirop si stateau la umbra arborilor exotici adusi din toate colturile lumii.

Cel putin asa zic oamenii... Astazi, parcurile sunt goale si o parte dintre bazine, nefunctionale. Cu toate acestea, aerul straniu de rasturnare de guvern interbelic se completeaza perfect cu o atmosfera sanatoasa de sat romanesc, cu oameni care mananca cu pofta jumari de slanina prajite si sting cu tuica de prune.

Cum vii dinspre Pietroasele si intri in statiune, nu lua drumul centrului, tine-o tot la dreapta si urca dealul; in varf, la pensiunea „Casa cu Tei", te asteapta platouri uriase taranesti si un must alb de zici ca-i ambrozie, daca nu s-o fi facut deja tulburel. Dar tot bun e. Pe stapana casei, doamna Oliana Partal, o gasesti probabil la bucatarie, supraveghind mersul muraturilor si coacerea painii.

Tot la Sarata Monteoru poti trage la pensiunea „Vita-de-Vie". Doamna Iuliana are cosul cu fructe pregatit si oricand coace cu placere turte si scovergi, gogosi din aluat de paine facute la tigaie, asa cum le facea si mama ei acum 40 de ani. Casa este inconjurata de piersici, peri si vie...2010/12/01//154736-muntii_buzaului.jpg

Si ca veni vorba de vie, vinul e negru si din productie proprie; il fac acolo in curte. Si tuica la fel. Cat despre „obiective turistice", cu siguranta unul dintre ele este curcanul casei, care umbla liber prin curte si conduce musafirii la poarta ca un catel.

Daca treci muntii, ajungi la „Varlaam", o pensiune aflata la poalele Vf. Penteleu, tinuta de o familie cu tabieturi delicioase burgheze, care au dat orasul fara regrete pe o casa de oaspeti in care isi primesc in weekend prieteni mai vechi si mai noi.

Sursa: Good Food

În articolul

Incursiune culinara in Muntii Buzaului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x