Incursiune culinara in Muntii Buzaului
Publicat pe 02.12.2010 la 15:00 Actualizat pe 02.12.2010 la 15:18
Parasiti orasele! Dealurile din zona Buzaului freamata de pensiuni cu placinta cu urda pe masa, carnati de Plescoi si o Tamaioasa de Pietroasele cu adevarat temperamentala.Aici se fac ciuperci si prune murate si se bea o tuica de Chiojdu. Marca inregistrata!
Daca iei calea Buzaului, ai de ales; fie o iei pe drumul vinului si o tii din crama in crama, fie te asezi sub o coama de deal intr-o pensiune cu muscate si cu vedere spre vale si bei tihnit trandafirata, caisata sau afinata, toate inchise bine cu dop din cocean de porumb.
Un lucru e cert: oriunde te-ai aseza, in final vei fi rasplatit cu un exercitiu culinar orgolios, tinut la bait de zer si condimentat cu ierburi grele.
Sarata Monteoru poate fi o optiune. Pe vremuri mai bune, aceasta era o statiune balneara plina de voalete si umbrele din dantele aduse de la Paris, de barbosi cu monoclu veniti la bai si la discutii politice.
Era o vreme cand pe-aici treceau membrii familiei regale, in calesti si cupeuri luxoase, si poposeau in parcul conacului Monteoru, unde mancau dulceturi, beau apa rece cu sirop si stateau la umbra arborilor exotici adusi din toate colturile lumii.
Cel putin asa zic oamenii... Astazi, parcurile sunt goale si o parte dintre bazine, nefunctionale. Cu toate acestea, aerul straniu de rasturnare de guvern interbelic se completeaza perfect cu o atmosfera sanatoasa de sat romanesc, cu oameni care mananca cu pofta jumari de slanina prajite si sting cu tuica de prune.
Cum vii dinspre Pietroasele si intri in statiune, nu lua drumul centrului, tine-o tot la dreapta si urca dealul; in varf, la pensiunea „Casa cu Tei", te asteapta platouri uriase taranesti si un must alb de zici ca-i ambrozie, daca nu s-o fi facut deja tulburel. Dar tot bun e. Pe stapana casei, doamna Oliana Partal, o gasesti probabil la bucatarie, supraveghind mersul muraturilor si coacerea painii.
Tot la Sarata Monteoru poti trage la pensiunea „Vita-de-Vie". Doamna Iuliana are cosul cu fructe pregatit si oricand coace cu placere turte si scovergi, gogosi din aluat de paine facute la tigaie, asa cum le facea si mama ei acum 40 de ani. Casa este inconjurata de piersici, peri si vie...
Si ca veni vorba de vie, vinul e negru si din productie proprie; il fac acolo in curte. Si tuica la fel. Cat despre „obiective turistice", cu siguranta unul dintre ele este curcanul casei, care umbla liber prin curte si conduce musafirii la poarta ca un catel.
Daca treci muntii, ajungi la „Varlaam", o pensiune aflata la poalele Vf. Penteleu, tinuta de o familie cu tabieturi delicioase burgheze, care au dat orasul fara regrete pe o casa de oaspeti in care isi primesc in weekend prieteni mai vechi si mai noi.
Sursa: Good Food