Mai sunt doar patru luni de gratie pentru asigurarea caselor

Publicat pe 20.02.2011 la 14:57 Actualizat pe 20.02.2011 la 15:00

Persoanele care nu si-au asigurat inca locuinta impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor mai au la dispozitie patru luni pentru a intra in legalitate. Proprietarii lo­cuintelor care nu fac contracte pana la data de 15 iunie vor primi amenda de pana la 500 de lei.

"Asigurarea locuintei a devenit obligatorie incepand cu data de 15 iulie 2010, iar termenul pana la care persoanele aveau obligatia sa incheie aceasta asigurare a fost initial 15 ianuarie, insa la cererea Ministerului Administratiei si Internelor acest termen a fost amanat. Amanarea a fost solicitata, deoarece reprezentantii MAI au dorit sa introduca in lege ca asigurarea obligatorie sa nu se mai incheie daca exista deja asigurare facultativa", a explicat Catrinel Francu, reprezentant al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Dupa data de 15 iunie 2011, primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei.


Din numarul total de 8,5 milioane proprietati din Romania cu destinatia de locuinta, 75% sunt de tip A, iar restul de tip B. Prima obligatorie este de 20 de euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic). Suma maxima asigurata este de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 de euro pentru cele de tip B.

Din datele oferite recent de PAID (Pool de asigurare impotriva dezastrelor naturale), de la lansarea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor (15 iulie 2010) romanii au incheiat peste 420.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor. Polita PAID ofera acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile.

Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, a declarat recent ca majoritatea asiguratorilor locali nu sunt pregatiti sa faca fata, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurarii sau reasigurarea insuficienta a riscurilor de catastrofa acoperite. "Daca va uitati pe rapoartele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Multi asiguratori nu cedeaza in reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costa. Ei spera ca evenimentul asigurat pe care il acopera sa nu se intample si, la finalul contractului, sa ramana cu banii din prima in buzunar", a spus Constantinescu. Acesta a precizat ca majoritatea companiilor de asigurari au cel mult 5% din portofoliul property cedat in reasigurare, in timp ce nivelul optim ar fi de 30%. El a revenit ulterior cu precizari spunand ca face aceste declaratii in nume personal, in baza experientei pe care o detine.

CSA a transmis ca asiguratorii nu se confrunta cu probleme majore, reusind, in pofida scaderii subscrierilor, sa mentina rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009, si dispun de lichiditati pentru a-si onora obligatiile asumate fata de asigurati.


"Nu intra sub incidenta legii anexele, dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, precum si bunurile din interiorul locuintei. Nici persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie".

Citeste si jurnalul.ro

În articolul

Mai sunt doar patru luni de gratie pentru asigurarea caselor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x