Mersul la săniuș în haine de sărbătoare - la modă în secolul 19

Publicat pe 04.12.2013 la 12:00 Actualizat pe 09.12.2013 la 17:38

Săniile există încă din perioada neolitică, chiar înainte ca roata să fie inventată și erau trase de oameni. Egiptenii le foloseau chiar pe nisip sau pământ pentru a transporta bucăți uriașe de piatră. Eschimoșii le făceau din oase de la balenă și le folosesc și acum ca mijloc de transport, singura diferență fiind că acum sunt realizate din lemn.

Inițial, ele au fost inventate pentru a transporta încărcături grele prin zăpadă. În America de exemplu, lemnul era cu greu transportat pe timp de iarnă din pădure si până la fabricile de prelucrare a lemnului. Până la introducerea căii ferate, multe transporturi se făceau cu ajutorul unor sănii. Trepat, săniile au fost folosite mai apoi în scopuri recreaționale.

Știai că:

Primul topogan, prototipul de la care s-a pornit pentru inventarea saniei, a fost inventat de către ruși în San Petersburg la sfârșitul secolului 19?

Tot la finalul secolului 19 ele au început sa fie folosite în Canada ca divertisment. Deși inițial era considerat un sport, în scurt timp mersul la săniuș a devenit o paradă a modei, fiecare îmbrăcând cele mai frumoase haine, iar bărbații purtau pălării?

Un inventator necunoscut a luat o sanie de lemn ce era folosită pentru a căra lemn din pădure și i-a atașat bare de metal pe care să alunece, atunci a fost momentul în care s-a născut primul prototip al saniei clasice. Săniuțele au fost menționate pentru prima oară într-un ziar suedez din 1870. Ele arătau ca un scăunel cu șine pe care să alunece și care putea fi împins din spate.

În secolul 20 sănuița a început să semene tot mai mult cu ceea ce avem astăzi: i-au fost puse tălpici lungi și alunecoase și poate fi trasă de oameni, în cazul celor de mici dimensiuni, folosite pentru agrement, sau de animale. Și pentru că sănuița a fost încă de la început un obiect magic, nu este de mirare că Moș Crăciun folosește o sanie nu doar pentru a alune prin nămeți, ci șî pentru a zbura prin văzduh. Renii săi nici nu trebuie să fie înaripați, pentru că săniuța poate pluti. Ne aflăm bineînțeles pe tărâmul basmelor.

Foto: mentalfloss.com, telegraph.co.uk

În articolul

Mersul la săniuș în haine de sărbătoare - la modă în secolul 19

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x