Nufarul de apa - planta rege

Publicat pe 13.06.2011 la 17:39

Din ce in ce mai multi romani care au gradina isi construiesc si un mic lac, pe care il populeaza cu pesti, dar mai ales cu plante acvatice, iar nufarul este planta-rege.

Nymphaea sau nufarul este o planta acvatica atragatoare prin frunzele si florile sale, dar care functioneaza si ca un factor de echilibru pentru vegetatia din lac. Radacina nufarului (rizomul) este puternica, sustinand intreaga planta, atat tulpina lunga si viguroasa, cat si frunzele si florile de la suprafata apei.

Frunza poate avea, in functie de specie, o forma rotunda sau ovala, cu marginea dreapta sau rasfranta, si dimensiuni variabile, de la un diametru de cativa centimetri pana la suprafete mari, de aproape un metru, la speciile gigant. Florile apar la sfarsitul primaverii, cand apa si aerul se incalzesc. Culoarea petalelor difera in functie de specie, de la alb la albastru si nenumarate nuante de roz, rosu si galben.


Cum se ingrijeste

Nufarul nu este o planta pretentioasa, dar trebuie sa respectam cateva cerinte. Prima este prezenta soarelui pe frunze. Nu planta nufarul intr-un loc umbrit pentru ca nu va inflori. Dupa plantare nu infloreste imediat, avand nevoie de o perioada de la 1 la 3 ani de acomodare la noul mediu de viata. Nufarul are nevoie de o apa linistita, deci nu-l planta in apa curgatoare sau intr-o fantana.

Radacina se planteaza intr-un ghiveci in care punem pamant bogat, lutos, acoperit cu un strat de pietris, pentru ca apa sa nu-l spele. In cazul iazurilor naturale sau care au pe fund nisip sau pietris, se pot planta direct in acesta, dar vor fi mai dificil de divizat in cazul in care dorim sa-i inmultim. Periodic, dar nu foarte des (o data la cativa ani, minimim 3-4), ghiveciul in care creste nufarul trebuie inlocuit cu unul mai mare. Sa tinem cont de faptul ca un nufar care nu este divizat sau mutat dintr-un ghiveci in altul prea des va inflori mai abundent si mai mult timp.

Daca iazul in care ii crestem nu este populat cu pesti, cu ale caror excremente nufarul se hraneste, este nevoie de un fertilizant aplicat periodic. Acesta insa va fi folosit cu moderatie, fiindca toate plantele din iaz vor profita de aportul de nutrienti.

Cum se inmulteste

Nuferii se inmultesc foarte usor, dar pentru a diviza rizomul trebuie sa scoatem ghiveciul din apa. Operatiunea poate avea loc primavara, dar nu in primii 5 ani de viata ai plantei. Dupa ce scoatem radacina din apa si o spalam vom observa la suprafata ei coronite de lastari, pe care ii putem taia cu un cutit si acestia vor deveni radacinile viitorilor nuferi.


Citeste si Revista Felicia!
Foto: imageshack.us

În articolul

Nufarul de apa - planta rege

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x