Pisica de casa: cele mai intalnite afectiuni
Publicat pe 13.08.2010 la 11:38 Actualizat pe 13.08.2010 la 12:42
Se spune sa pisica are 9 vieti, datorita faptului ca iese teafara din cele mai grave situatii. Aceasta se avanta astfel, datorita spiritului vanator mostenit de la salbaticele feline.
Insa, desi, aparent, pisica este foarte rezistenta, o mica afectiune sau boala ii poate lua foarte mult din elan acestui micut animal.
Enterita virala
Apare, in cele mai multe cazuri, la tinerele pisici, afectand tractusul digestiv sau intestinul subtire si ia forma unei viroze.
Primele semne: lipsa poftei de mancare, voma repetata, temperatura ridicata, lacrimarea ochilor si diaree
Tratament: antidiareice, antibiotice si antispastice, dar numai dupa diagnosticarea precisa facuta de medicul veterinar.
Pentru prevenirea acesti boli, cel mai indicat ar fi un vaccin periodic, conform indicatiilor medicului veterinar.
Anemia
Da, si felinele pot suferi de aceasta afectiune. Virusul se poate transmite prin purici, insecte sau muscaturi.
Primele semne: animalul nu are pofta de mancare, mucoasele aparente sunt icterice, prezinta instabilitate si are pulsul slab si neregulat.
Tratament: se administreaza substante pe baza de fier, fie in varianta orala, fie injectabil.
Tuberculoza
Aceasta se manifesta, cel mai frecvent, din cauza laptelui sau a carnii de vita pe care stapanul i-a dat-o animalului. Acesta, prin consumarea produselor, poate fi infectat cu bacilul koch de tip bovin.
Primele semne: apetit mare, slabire, deranjamente digestive, respiratorii si cutanate si , uneori. complicatiile oculare.
Tratament: de obicei, dupa aceste semne, animalul trebuie dus la un cabinet veterinar, pentru a fi supus unor teste bacteorologice riguroase.
Animalul de casa iese din mediul sau natural si poate avea imunitatea scazuta. De aceea este foarte bine sa il tineti sub observatie, pentru a-i oferi un mediu si o viata cat mai placute.