Si animalele de casa pot suferi de inima
Publicat pe 06.07.2011 la 17:04 Actualizat pe 06.07.2011 la 22:09
Exista oare astfel de probleme si la animale? Se poate ca pisica sau cainele nostru sa sufere de o afectiune cardiaca? Ei bine, raspunsul este da.
Este intr-adevar o grupa de afectiuni mai des intalnita la animalele in varsta, dar, din pacate, chiar si cele tinere pot fi o tinta, mai ales pentru diverse malformatii ce evolueaza inca inainte de fatare. De asemenea, chiar si parvoviroza canina la varstele mici poate avea repercusiuni cardiace ce pot duce la deces.
In mare parte, afectiunile cardiace pot aparea practic prin mai multe mijloace, prin tulburari vasculare la nivelul vaselor de sange, la nivelul muschiului cardiac, la nivelul foitelor pericardice ce inconjoara cordul, la nivelul retelei de transmitere a impulsului electric specific sau combinatii de factori putandu-se ajunge la diagnostice de tipul infarctului, pericarditei, miocardozei, blocuri de diferite naturi sau cardiomiopatie dilatativa etc.
stfel de afectiuni cardiace pot trece neobservate in timp sau pot sa se manifeste brusc, brutal, chiar fatal. Totusi, in cateva cuvinte, un proprietar mai atent ar putea sa observe cateva semne precum dispozitia scazuta la efort, tusea seaca, repetitiva, mai ales observabila in momentele de agitatie, respiratia dificila, lesinul, cianoza (albastrirea) limbii etc.
Este adevarat ca multe din aceste afectiuni sunt intalnite dupa varsta de 6-7 ani, dar exista si afectiuni de exemplu parazitare, ce pot duce la complicatii cardiace la orice varsa, aici vorbind despre dirofilarioza sau heart worm disease. In plus, s-a observat ca rasele de talie mare sunt mai des si mai brutal afectate de boli ale inimii, la fel animalele obeze sau cu afectiuni pulmonare cronice.
Dintre rasele mai afectate amintim dobermanul, boxerul, rasele de ciobanesti, dogul german, caniche, metisii acestora, dar si celelalte rase sunt afectate in masura insemnata.
Metodele de investigatie a unor astfel de afectiuni sunt ecocardigrafia simpla sau doppler, electrocardiograma, radiografia toracala si bineinteles experienta medicului examinator, ce va institui si terapia speficica fiecarei afectiuni in parte.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.my-zen-dog.com