Simtul corectitudinii, dezvoltat la caini

Publicat pe 15.09.2010 la 12:46 Actualizat pe 15.09.2010 la 12:53

Dupa ce au descoperit ca animalele de companie pot fi geloase, acum cercetatorii au reusit sa demonstreze ca acestea au si simtul corectitudinii. Daca pui doi caini sa realizeze aceeasi comanda, dar unuia nu-i dai nicio recompensa, iar celuilalt da, primul nu va mai executa si a doua oara comanda.

Cercetatorul sef al studiului, Friederike Range, de la Universitatea din Viena, a declarat, conform Associated Press, ca pentru a evita stresul in randul patrupedelor ar trebui sa evitam sa le tratam diferentiat.

Rezultatele studiului nu i-au mirat foarte tare pe oamenii de stiinta, intrucat se stia ca lupii coopereaza intre ei si pot avea sentimente pentru semenii lor.

Studiul, aparut in editia de marti a publicatiei de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences, a fost realizat cu ajutorul a mai multi caini, care raspundeau la comanda "da labuta". Cainii care au refuzat initial sa execute comanda au fost exclusi din experiment, cercetatorii ramanand cu 29 de subiecti.

Cainii au fost testati cate doi, in fata lor fiind asezat un castron cu mancare impartit in doua: intr-o parte au fost puse bucati de carne, in cealalta parte au fost puse bucati de paine neagra. Cainilor nu le-a pasat ce recompensa a primit partenerul lor, dar s-au simtit nedreptatiti in momentul in care unul a primit ceva, iar celalalt nu. Cei care nu au primit recompensa au refuzat sa execute comanda.

Cu toate acestea, psihologul Clive Wynne, de la Universitatea din Florida, este de parere ca nu se stie daca patrupedele au simtul corectitudinii, sau doar au reactionat negativ deoarece nu au fost tratate la fel.

Sursa: Intact News
Foto: www.1stclasswallpapers.com

În articolul

Simtul corectitudinii, dezvoltat la caini

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x