Torsul pisicii, o modalitate de comunicare cu stapanul
Publicat pe 08.09.2010 la 10:11 Actualizat pe 08.09.2010 la 10:24
Pisicile si-au pus la punct tehnici specializate de tors, in functie de psihologia stapanului lor, pentru a obtine de la acesta tot ceea ce doresc, se arata intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici si publicat in revista de specialitate Current Biology.
Atunci cand vor ceva, in special hrana, pisicile domestice adauga la torsul lor obisnuit un sunet cu o frecventa mai ridicata care evoca mieunatul sau un strigat de ajutor. Acest "tors de solicitare" declanseaza la om instinctul parental, care ii permite in cele din urma felinei sa isi atinga scopul, fara a risca insa sa il enerveze pe stapan.
Karen McComb de la Universitatea din Sussex, Anglia, responsabila acestui studiu, a marturisit ca si pisica ei, Pepo, o trezea dimineata cu acelasi sunet pentru a-i cere mancare.
"Ma intrebam ce este cu sunetul acela atat de dezagreabil si de greu de ignorat. Dupa ce am vorbit si cu alti stapani de pisici, mi-am dat seama ca celelalte pisici manifesta un comportament asemanator", a explicat McComb, citata de AFP.
Ea a testat si reactiile omului la doua tipuri de tors ale pisicilor, la cel care exprima simpla satisfactie si la cel prin care animalul "solicita" hrana sau atentie.
"Cand i-am pus pe oameni sa asculte torsul pisicilor care cereau hrana la acelasi volum cu torsul care nu cerea nimic, chiar si cei care nu aveau nicio experienta cu pisicile au fost de parere ca sunetele de solicitare erau mai insistente si mai putin agreabile", a precizat autoarea studiului.
Totusi, sunetele prin care pisica cere hrana functioneaza doar la animalele care au un singur stapan. Cele care traiesc in mijlocul unei familii sunt obligate sa recurga la mieunatul obisnuit pentru a-si face "publica" cerinta.
Foto: www.zastavki.com