Iată câte lucruri putea face Irina Margareta Nistor din banii câștigați pe vremea când era ”vocea de pe casetele video”

Publicat pe 02.02.2018 la 12:33 Actualizat pe 19.03.2018 la 16:14

Toti o stiu pe Irina Margareta Nistor drept ”vocea de pe casetele video” de pe vremea comunismului.

Vocea Irinei Margareta Nistor, se spune, era cea mai cunoscută din România pe vremea comunismului. Și asta pentru că ea este cea care a dublat vocile actorilor de filme străine, pe care românii le vedeau pe casetele video disribuite ”pe sub mână”, înainte de revoluția din 1989. După căderea comunismului, Irina Margareta Nistor a rămas în lumea filmului. De data aceasta ca și critic de film. Și, ocazional, chiar ca actriță.

Irina Margareta Nistor revine la postul Happy Channel este gazda rubricii ”CineCOOL”, din cadrul emisiunii ”PoveștiCOOL”, difuzată sâmbătă și duminică, de la 12.30, la Happy Channel. Ea ne aduce cele mai frumoase povești din lumea filmului, actori care au reprezentat România la marile festivaluri de film. Pe scurt, ne va introduce într-o lume a cinematografiei.

Despre cinematografie, actori, copilărie, casete video, întâlniri fericite, relaxare, pisici, casă am stat de vorbă cu Irina Margareta Nistor. Iată prima parte a interviului.

• Pe internet scrie că ați tradus ”în secret” 3000 de filme. Atât de multe?

Asta e cifra reală. Le-am numărat în agendele din perioada respectivă. Pentru că tot așa mi s-a cerut în interviuri.

• Comparativ cu nivelul de trai, ce vă puteați cumpăra din banii primiți pe lună pentru filmele traduse în perioada comunismului?

Ieșeam din când în când la Capșa, cu mama și răsfățam cam toți copiii altora (eu neavând) din existența mea de atunci și mergeam cu taxiul.

• Care a fost prima casetă video tradusă? Dar ultima?

Prima casetă video a fost filmul „The Fury” (1978) cu Kirk Douglas, un thriller supranatural, regizat de Brian De Palma. Era în noiembrie 1985. Ultimul, înainte de Revoluție a fost „The Unbearable Lightness of Being” după romanul lui Milan Kundera.

• Câte casete video aveați acasă? Ce ați făcut cu ele după căderea comunismului?

Vreo 3, pentru că le cumpăram ca orice client. Le luam, de obicei, doar pentru obligații. Le-am păstrat și am mai primit câteva când se pregătea „Chuck Norris vs. comunism”. Sper, când îmi voi transforma casa în cinema, să fie și vizionări retro, că la Serile Filmului Romanesc de la Iași, lumea a fost interesată. Nostalgiile persistă…

• În adolescență ”mâncați” filmele pe pâine? Cum era adolescenta Irina Margareta Nistor?

Chiulea de la școală ca să meargă la cinema. Înduioșa doctorii cu migrenele ei, ca să capete scutiri, ca să nu fie exmatriculată, bea cafea și nu fuma, deși părinții îi permiseseră! Inteligentă abordare din partea lor: nemaifiind fructul oprit, nu m-a mai interesat!

• Înainte de a vă trimite la facultate, mama dv v-a dus să lucrați la fabrică. Vă mai amintiți cum fost?

Sună bizar așa. A vrut să lucrez ca bunicii mei, chimistă, într-o fabrică de parfumuri.Ca să nu ajung repartizată în vreun cătun, ca profă de franceză! Deci, nu trăgeam chiar la șaibă. Ficatul meu, însă, n-a suportat mirosurile. Așa cum în continuare detest crinii și orice altceva în afară de „Miss Dior”, Eau de toilette, (și nu Eau de parfum), un vintage, pe cale de dispariție, de găsit doar în Free Shop-uri, în aeroporturi, descris în 1947 (cu 10 ani înainte să mă nasc), de creatorul său, ca fiind de o eleganță atemporală și de un rafinament absolut, un amestec de chiparos verde și iasomie.

În articolul

Iată câte lucruri putea face Irina Margareta Nistor din banii câștigați pe vremea când era ”vocea de pe casetele video”

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 aprilie 2025. Balanțele se gândesc la bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Temperaturi de Polul Nord în România, cu două săptămâni înainte de Paşte. A nins puternic, iar zilele următoare sunt anunţate chiar şi -12°C
a1.ro
Radu Ștefan Bănică a știut de mic că va fi artist. Detalii surprinzătoare despre ce îl motivează să-și urmeze visul | Exclusiv
HelloTaste.ro
Papricaș de ciuperci. Rețeta unui preparat simplu, dar delicios
Catine
De ce mâncatul în fața televizorului poate fi periculos. Nutriționiștii trag un nou semnal de alarmă
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Tunul financiar reuşit de milionarul român care e coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai! Suma uriaşă care îi intră în cont
MediCOOL
Alăptarea la sân: care sunt sfaturile consultanților în lactație
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Semne vizibile pe piele. Ce este indicat să afli despre aceste simptome dermatologice
HelloTaste
Pogăcele cu leurdă și pătrunjel. Gustări fragede și aromate
close
x