Autocunoașterea: Cum afli mai multe despre tine?

Publicat pe 02.09.2020 la 09:50 Actualizat pe 02.09.2020 la 09:58

„Cine sunt eu?” E o întrebare pe care ți-ai adresat-o măcar o singură dată în viața. Și pe bună dreptate de altfel, căci în adâncul său oricât de mare ar fi indiferența omului tot simte nevoia de cunoștere.

„Cine sunt eu?” E o întrebare pe care ți-ai adresat-o măcar o singură dată în viața. Și pe bună dreptate de altfel, căci în adâncul său oricât de mare ar fi indiferența omului tot simte nevoia de cunoștere și de a fi diferit. Cine ești tu? Cine eși tu când nimeni nu te vede, ce-ți dorești de la viață, îți dorești ceva de la viața, ce-ți place să faci și de ce sau ce o să faci de acum? Noi ca oameni avem o singură datorie morală de-a lungul vieții: să ne cunoaștem sinele, să-l acceptăm și să-l iubim. Cine ești?

Cum afli mai multe despre tine?

Petrece timp singur cu tine

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii uită să le facă este să-și acorde timp. Și nu mă refer la clasicul stat în propia camera, gândintu-te și mustrându-te pe ceea ce ai făcut sau n-ai făcut cu viața ta. Trebuie să înveți că deși ar trebui să-ți fii cel mai important critic, în aceași măsură trebuie să-ți fii și cel mai bun prieten. Încearcă să-ți programezi ieșiri cu tine, nu doar cu cei din jurul tău. Ieși în parc, la o cafea cu tine sau ia masa alături de alter ego-ul tău. Nu te gândi în momentele alea la alte lucruri decât propria persoană. Vezi ce-ți trece prin minte când ești în compania ta, ce lucruri din jurul tău te-au impresionat, la ce discuții din exterior ești atent, ce ai chef să faci când nimeni nu-ți poate limita deciziile.

Întreabă-te de ce faci anumite lucruri

Viața se mișcă uneori cu o viteză greu de explicat, iar timpul nu e nimic decât ireversibil. Astfel, ne-am educat într-un mod vicios să facem anumite lucruri din automatism, fără să vrem, fără să simțim, facem pentru că așa suntem obișnuiți și pentru că “așa trebuie”. Fă un mic studiu pe persoana ta, analizând exact toate lucrurile pe care le faci într-o singură zi. Gândește-te de ce mergi la aceleași cafenele, de ce dormi doar pe o parte a patului, de ce mănânci același mic dejun, de ce porți un anumit tip de haine, de ce lucrezi în locul în care lucrezi.

Fii atent la intențiile tale

Intențiile unui om spun foarte multe despre cine este cu adevărat, pentru că de foarte multe ori oamenii fac anumite acțiuni din obligație, din dorința de a lăsa o anumită impresie sau de a impresiona. Când vei simți nevoia să faci ceva pentru tine sau pentru cineva din jurul tău, analizează motivul pentru care vrei de fapt să faci acel lucru. Acțiunile vorbesc pentru noi, dar intențiile definesc sufletul omului.

Observă oamenii din jurul tău

Un vechi proverb spune: “Zi-mi cu cine umbli ca să-ți zic cine ești”. Deși la suprafață pare o zicală superficială, în esență ascunde un mare adevăr. Adevărul nu se referă la părerea pe care și-o fac alți oameni depre cei cu care ieși tu, ci ce părere ți-ai formai tu despre tine în urma oamenilor cu care te asociezi zilnic.

Ai încredere în instinct

Când tu nu știi, sinele tău va știi. Tindem să ne limităm, să nu ascultăm ceea ce avem noi de spus față de noi, să ascundem și blocăm prin toate sistemele de apărare ceea ce spune insinctul nostrum despre ce se întâmplă în jur, despre oamenii cu care suntem sau semnalele de alarmă pe care le ignorăm. Instincul tău trebuie să-ți fie ghid. El transmite anumite impulsuri către exterior ca să-ți ridice anumite întrebări pentru a nu te pune în situații care-ți vor face mai târziu rău. Problema este că ne chinuim ani de zile să comprimăm puterea insinctului, încât atunci când avem nevoie de nu știm cum să apelăm la el.

Citește și: Cum îți descoperi pasiunile și cum îți faci timp pentru ele? Petrece timp de calitate cu tine

În articolul

Autocunoașterea: Cum afli mai multe despre tine?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x