Cum să transformi o casă la țară într-o locuință modernă

Publicat pe 14.07.2020 la 13:22 Actualizat pe 14.07.2020 la 13:33

shutterstock

Dacă ai moștenit o căsuță care odinioară a fost a bunicilor sau dacă ți-ai cumpărat o astfel de locuință într-un sat din România, ar fi păcat să nu o transformi într-o locuință confortabilă, în care să ai parte de condițiile cu care ești obișnuit. Cine spune că o casă la țară nu trebuie să fie modernă, mobilată cu gust și să dispună de dotări moderne?

Mai ales dacă e într-un sat de câmpie, dar nu doar în acest context, vei avea de aer condiționat pentru vară, centrală termică pentru încălzire, panouri solare montate în acoperiș, neapărat apă curentă, baie funcțională. Dar, să le luăm pe rând. În acest sens, acest articol cu recomandări punctuale te poate ajuta:

Sistem de climatizare

Pentru că verile sunt aride chiar și la țară, iar o casă construită pe pământ nu reprezintă garanția că în interiorul locuinței e răcoare. Ba dimpotrivă, într-o zonă de câmpie, aerul din casă poate fi chiar irespirabil. Pentru că varianta achiziționării unor ventilatoare nu e rentabilă pentru o casă și, în plus, te-ai împiedica peste tot de aparate, cea mai bună soluție este montarea aparatelor de aer condiționat care nu nu numai că răcesc aerul, dar îl și dezumidifică, sporind senzația de confort termic.

De exemplu, dacă suferi de alergii sau alte afecțiuni respiratorii, este important că nivelul de umiditate să fie cât mai scăzut. E o variantă accesibilă ca preț, rentabilă, iar avantajele sunt de necontestat. În plus, un aparat de aer conditionat se pliază oricărui stil, fie chiar și rustic, integrându-se perfect în peisaj. Desigur, de preferat ar fi montarea câte unui dispozitiv în fiecare cameră, dar, dacă locuința e compartimentată ca un vagon, așa cum se obișnuia odată, atunci două camere ar putea chiar „împărți” un singur aparat.

Apă curentă

Nu e vorba de vreo utilitate de tip extensie, opțională, ci de o necesitate. Fie te racordezi la sistemul de canalizare al localității, dacă există, fie îți achiziționezi un hidrofor, mai ales dacă există o fântână sau un puț cu apă potabilă în curte. Dacă acestea nu există, poți să te înțelegi cu vecinii să îți dea acces la apă, plătind o sumă inițială de racordare. În general, fără a fi neapărat un stereotip, oamenii de la țară sunt altruiști și s-ar putea chiar să fie bucuroși să te ajute.

Dacă nu găsești nicio soluție, trebuie să recurgi la serviciile unei firme care să sape o fântână. Inițial, are loc o evaluare, astfel încât întreg procesul este etapizat și săpăturile se fac într-un loc în care există probabilitate mare ca pânza freatică să nu fie situată la mare depărtare de sol.

După ce ai apă, neapărat trebuie să investești în construcția unei băi și într-o fosă septică, pentru evacuarea apei menajere și a reziduurilor. Acum doi ani, rezultatele unui studiu Eurostat nu erau deloc optimiste: peste un sfert (27%) din populația României trăia într-o locuință care nu avea toaleta în interiorul casei, de peste zece ori mai mult decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Dacă până acum ai locuit într-un apartament, vei vedea că, atunci când ai o casă, vei găsi mereu ceva de făcut, de reparat, de cumpărat. Însă, vei avea un refugiu, o destinație spre care să te îndrepți la fiecare sfârșit de săptămână, iar aceasta reprezintă o motivație îndeajuns de puternică pentru a vrea să transformi locul într-o adevărată oază de liniște și relaxare, în care să dispui de condițiile cu care ești obișnuit.

Sursă foto: Shutterstock, Unsplash

În articolul

Cum să transformi o casă la țară într-o locuință modernă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

Happy People • ieri la 14:50
Fosta membră RBD a născut. Dulce María și Paco Álvarez sunt oficial fericiții părinți ai unei fetițe
Happy People • ieri la 12:32
Cum arată Özge Yagiz fără urmă de machiaj pe chip. Cât de frumoasă este actrița din "Jurământul"
Happy People • ieri la 11:24
Imagini rare de la nunta Thaliei. Cum arăta vedeta în urmă cu 20 de ani
Happy People • pe 03.12 la 14:39
Eduardo Yañez, actorul din “Destilando Amor”, a mărturisit că a fost pe punctul de a-și lua viața
Happy People • pe 03.12 la 11:48
Protagonistul serialul „Jurământul”, Gokberk Demirci, este un mare iubitor de animale. Imaginile care au topit inimile fanilor
Happy People • pe 03.12 la 11:45
Sherlyn Gonzalez, imagini din copilărie. Iată cum arăta una dintre cele mai iubite actrițe