Afla cum sa scapi de cicatrici!
Publicat pe 07.11.2010 la 16:00
Cicatricele sunt urme ale traumatizarii pielii. De la zgariere pana la taiere cu obiecte ascutite sau contondente in timpul unor accidente casnice sau de circulatie. De la incizia controlata cu bisturiul pana la cicatricea produsa pe fata de o acnee severa sau agravata de stoarcerea cosurilor.
In toate aceste situatii se produc cicatrice vizibile. Atentie, soarele produce pigmentarea cicatricelor recente si de aceea se recomanda fotoprotectia cu creme ecran total sau acoperirea lor cu haine.
Dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Clinica Dermastyle, ne spune ca "cicatricele sunt formate din tesut conjunctiv nou, care de obicei se tese intre marginile plagii. Cicatricele considerate acceptabile din punct de vedere estetic sunt plane, lineare, elastice, usor mai deschise la culoare decat pielea din jur, destul de greu perceptibile. Cicatricele patologice sunt cele atrofice, care se largesc sau care cresc in volum.
Acestea din urma se mai numesc hipertrofice si seamana cu un aluat care iese peste marginea formei. Mai intalnim cicatrice care nu numai ca depasesc linia de taiere, ci devin dure, neuniforme si dureroase.
Este vorba despre cicatricele keloidiene, care sunt cauzate de o deficienta in structura colagenului, prin urmare tin de "materialul clientului". Acestea apar mai ales pe spate, pe decolteu si pe umeri, dar pot fi intalnite si dupa leziuni de acnee pe fata sau pe zona in care s-a efectuat o operatie".
Laser modern
Procedurile terapeutice de stergere a urmelor de pe piele se practica in functie de tipul de cicatrice. Astfel, medicul dermatolog poate decide de la aplicarea de geluri siliconate pentru umplerea cicatricelor sau de plasturi special tratati pana la injectiile cu triamcinolonacetonid sau excizia zonei si recoaserea ei respectand criteriile estetice.
Cel mai modern tratament al cicatricelor este insa laserul Fraxel, care emite un fascicul luminos fractionat. Aceasta raza genereaza mici gaurele de 4 microni pe care tesutul cutanat le repara. In acest fel, pielea se regenereaza singura.
Sfatul medicului
Potrivit medicului Mihaela Leventer, dupa sase sedinte de terapie cu laser (una pe luna) se obtine o ameliorare semnificativa a aspectului pielii. Se formeaza o noua piele, elastica si de culoare uniforma, normala.
Tratamentul poate fi efectuat si in timpul verii, doar ca, dupa fiecare sedinta, expunerea la soare este interzisa pentru cateva zile. Acest tip de tratament nu lasa urme cutanate de arsura ca dupa alte lasere si de aceea se poate efectua fara a absenta de la serviciu.
Medicul dermatolog Mihaela Leventer recomanda inceperea tratamentului cicatricelor in primul an de la aparitia lor, dar in cazul procedurii cu laser Fraxel pot fi reparate oricand, chiar si cicatricele foarte vechi. Cicatricele de acnee pot "intra in reparatii" dupa ce boala a fost vindecata cu alte tratamente.
Citeste jurnalul.ro