Apa: ce si cat pentru o hidratare perfecta

Publicat pe 01.09.2010 la 16:03 Actualizat pe 01.09.2010 la 16:07

Apa: ce si cat pentru o hidratare perfecta

"Apa este singurul lichid care hidrateaza eficient organismul si potoleste fiziologic setea, asigurandu-i, totodata, si un aport semnificativ de mi­nerale.



Nici un alt aliment lichid - bau­turi industriale, lapte etc. - nu poate inlocui apa pe termen lung fara sa produca tulburari metabolice si afectarea sanatatii", ne avertizeaza profesorul doctor Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.



Apa are in compozitie saruri minerale si proteine benefice pentru sistemul di­ges­tiv, eficiente pentru eliminarea toxinelor.




Cantitatea
Necesarul de apa este foarte important si se poate stabili in functie de greutatea corpului, varsta, efort fizic, clima. In volumul recent publicat, "Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam", autorul, profesorul Menchinicopschi, a elaborat un tabel care ne ajuta sa stim cu precizie cantitatea de apa pe care trebuie sa o bem zilnic fiecare dintre noi.

Calitatea
Stim, asadar, cantitatea de apa de care avem nevoie zilnic. Dar ce stim despre calitatea apei? "Desi apa de la robinet respecta parametrii stabiliti de normativele in vigoare, consumata zilnic, timp indelungat, ea poate produce pro­bleme grave de sanatate", spune profesorul Mencinicopschi. In primul rand, sunt sfatuite sa evite apa de la robinet persoanele cu sistem imunitar fragil - copiii mici, femeile insarcinate sau care alapteaza, bolnavii sau persoanele in perioade de covalescenta.



Acestora li se recomanda fie sa se doteze cu instalatii de filtare a apei, fie sa-si astampere setea cu apa imbuteliata. Cea mai indicata este apa plata, "pentru ca are un nivel scazut de substante carbogazoase, care se gasesc in compozitia ei naturala, fara nici un adaus, asa cum se intampla in cazul apei imbogatite", spune prof. dr Mencinicopschi.



Apa carbogazoasa obtinuta prin adaugarea de bioxid de carbon pare sa fie mai prezenta pe mesele noastre decat cea minerala. Totusi, potrivit specialistului nostru, persoanele cu afectiuni renale si digestive ar trebui sa renunte la apa carbogazoasa.



Si iata un amanunt care chiar merita sa-l retineti: apa plata contine aceleasi saruri ca si apa carbogazoasa.


In lume
Cu 87% din populatia globului, respectiv aproximativ 5,9 miliarde de locuitori ai pla­netei care au acces la apa potabila, se pare ca Terra atinge obiectivul acestui inceput de mileniu: apa potabila pentru toata lumea. Este una dintre concluziile Programului comun OMS/ UNICEF privitor la aprovizionarea cu apa potabila. Totusi, aproape 39% din populatia lumii, aproximativ 2,6 miliarde de persoane, nu au acces la sisteme asanate de apro­vizionare cu apa.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Apa: ce si cat pentru o hidratare perfecta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x