Când a devenit rochia albă de mireasă simbolul virginităţii?
Publicat pe 07.06.2014 la 11:45 Actualizat pe 07.06.2014 la 11:49
Toate femeiele care se căsătoresc în ziua de azi, îmbracă rochii albe. Şi asta chiar dacă locuiesc şi împart acelaşi pat cu iubitul lor de ani de zile sau dacă au un copil.
Toate femeiele care se căsătoresc în ziua de azi, îmbracă rochii albe. Şi asta chiar dacă locuiesc şi împart acelaşi pat cu iubitul lor de ani de zile sau dacă au un copil.
Peste ani, rochia albă de mireasă a devenit cel mai recognoscibil simbol al purităţii unei mirese. Dar ideea este acum departe de originile sale.
Când Regina Victoria s-a căsătorit cu Prinţul Albert în 1840, a ales să poarte o rochie albă de satin şi dantelă. Rochia a fost fabricată în Anglia şi faptul acestea lucruri a fost o demonstraţie de dragoste şi respect pentru ţara sa.
Culoarea reprezenta bogăţia şi luxul. În acele vremuri albul era considerată o culoare impracticabilă.
În momentul în care se căsătoreau, fetele purtau cea mai frumoasă rochie pe care o aveau în garderobă sau Rochia de Duminică.
Dacă o mireasă avea norocul să aibă o rochie nou-nouţă pentru acest eveniment, nu alegea nicidecum albul, ci o culoare care să îi permită să mai poarte rochia şi cu alte ocazii.
Însă Regina Victoria a schimbat acest mod de a gândi. A devenit chic să porţi alb, iar pentru familii devenea o adevărată mândrie ca fata ce se căsătorea să poarte o rochie albă.
Albul – simbolul doliului în Japonia
Desigur, acest lucru s-a practicat doar în Europa, căci miresele China, Japonia şi India purtau roşu – culoare ce simbolizează şi ea bunăstarea şi norocul.
În Japonia, albul simbolizează moartea şi este purtată mai degrabă ca doliu.
În familiile tradiţionale mireasa poartă un chimono alb pe care, la un moment dat al ceremoniei îl dă jos pentru ca de sub el să apară un chimono roşu.
Acest lucru simbolizează faptul că îşi lasă în urmă viaţa anterioară pentru o nouă viaţă alături de soţ şi familia acestuia.
Personalizarea rochiei
Fiecare mireasă vrea să fie unică, deci fiecare rochie are mici modificări ce o face unică în felul său.
Când Grace Kelly s-a căsătorit cu Prinţul Rainier în 1956, designerul MGM, Helen Rose, i-a făcut lui Kelly o rochie sofisticată, potrivită pentru statutul de Prinţesă.
15 ani mai târziu, Bianca Perez-Mora Macias a lansat o modă când a ales să poarte o jachetă Le Smoking şi o fustă lungă Yves Saint Laurent pentru nunta sa cu Mick Jagger în 1971.
În 1996, Carolyn Bessette a ales o rochie minimalistă pentru căsătoria cu John F. Kennedy Jr. - realizată de Narcio Rodriguez.
Când a devenit rochia albă simbolul purităţii?
Momentul nu este unul clar. Însă rochia albă a devenit simbol religios.
La catolici, de exemplu, albul e identificat cu puritatea, virtutea şi virginitatea.
Sunt un exemplu în acest sens robele albe purtate de preoţi la Crăciun şi la Paşte. Tot un exemplu sunt crinii albi asociaţi cu Paştele şi cu Fecioara Maria.
Culoarea albă nu s-a extins doar în zona rochiilor de mireasă ci şi la hainuţele de botez sau la cele de comuniune religioasă.
Societatea a evoluat
Acum atitudinea societăţii a evoluat, fiind una relaxată, iar mireasa nu mai trebuie să poarte neapărat rochie albă.
Se pot purta rochii albe, crem sau ocru.
Miresele din ziua de azi se cunosc pe ele însele şi aleg să îşi exprime personalitatea purtând în ziua nunţii roz, bleu sau alte culori.
Indiferent ce culoarea pe care o vei alege pentru rochia purtată în Ziua Cea Mare, aceasta ar trebui să se muleze personalităţii tale, poziţiei sociale şi trendului din momentul respectiv.
Dacă vei purta sau nu o rochie albă, acest lucru depinde numai de tine. Alege ceea ce ţi se potriveşte!