Ce ne facem cu monturile?
Publicat pe 21.09.2010 la 17:33 Actualizat pe 21.09.2010 la 17:45
Monturile, in termeni medicali Hallux valgus, sint proeminente osoase aparute progresiv la baza degetelor mari de la picioare. Netratate, aceste devieri laterale ale degetelor mari devin ireversibile. Monturile strica forma piciorului, il latesc, iar durerea deformeaza mersul. Incaltatul este aproape imposibil, o femeie cu monturi cu greu isi va gasi o pereche de incaltaminte potrivita.
De tocuri inalte sau pantofi cu virf ascutit nici nu poate fi vorba! Viata sedentara, statul in picioare foarte mult timp, incaltamintea incomoda sint factori care favorizeaza aceste devieri ale degetelor. De asemenea, factorii ereditari, unele anomalii innascute ale picioarelor, afectiunile reumatismale, diabetul contribuie la aparitia monturilor.
"In general, femeile sint mai predispuse decit barbatii sa faca monturi. Atunci cind boala implica barbatul, de obicei acesta are ori diabet, ori o boala congenitala. Monturile apar la femeile in jurul virstei de 30-40 de ani. Pe la 50-60 de ani se agraveaza, astfel incit femeile ajung la operatie", arata prof. dr Stefan Cristea, seful Sectiei de Ortopedie de la Spitalul de Urgenta "Sfantul Pantelimon".
Interventii chirurgicale
Singura solutie pentru a scapa de monturi este interventia chirurgicala. Dar pina la aceasta, monturile pot fi tinute sub control cu ajutorul incaltamintei corecte, cu ajutorul sustinatoarelor plantare (asa-numitele orteze), al gimnasticii – toate acestea sub supravegherea specialistului.
"Daca simptomatologia persista in ciuda acestor corectii, atunci trebuie sa intervenim chirurgical. In cazul monturilor, pentru corectarea diformitatii exista in jur de 200 de tipuri de interventii chirurgicale. Alegerea unei interventii chirurgicale se poate face numai prin analiza minutioasa a piciorului pacientului: explorare radiografica, examinare clinica atenta, baropodometrie (analiza presiunilor plantare). Dupa operatie este recomandata incaltaminte adaptata noului picior.
De asemenea, se face gimnastica pentru ca musculatura sa se corecteze, sa se refaca", spune prof. dr Stefan Cristea. Interventiile chirurgicale pot viza partile moi, atunci cind musculatura este repusa in pozitie corecta. Dar exista si interventii pe structurile osoase, mergind pina la protezare sau la inlocuirea articulatiei bolnave.
Recomandari
Postura necorespunzatoare, incaltamintea foarte strimta, uneori cu un numar mai mic, contribuie la aparitia monturilor. Pentru a preveni aceste probleme, specialistii ne sfatuiesc sa nu purtam o singura pereche de pantofi toata ziua. Ritmul agravarii monturilor poate fi incetinit prin purtarea unor pantofi mai largi, moi, cu sustinatoare plantare si separatoare interdigitale.
Daca avem o viata sedentara, atunci cind stam pe scaun ar fi bine sa ne miscam degetele de la picioare, sa facem gimnastica pentru a ne mentine muschii in echilibru, ca si cind am vrea sa apucam cu degetele de la picioare un creion.
Citeste jurnalul.ro
Foto: flickr.com