Chinurile sportivilor chinezi din spatele medaliilor
Publicat pe 17.02.2013 la 11:04 Actualizat pe 17.02.2013 la 20:48
A fi campion inseamna a parcurge un drum lung, anevoios, scaldat in ore lungi de antrenamente, lacrimi, bucurii,epuizare.
A fi campion in China inseamna a suporta un lung sir de chinuri pentru o bucata de aur sub forma de medalie, doar pentru a satisface dorintele unor oameni.
Campionii Chinei isi incep viata nu jucandu-se, ci antrenandu-se. Ei sunt bagati in cantonamente inca de la varsta de trei ani si isi vad parintii o singura data pe an.
Din 2001, regimul chinez a investit miliarde de euro in "Proiectul 119", un program de antrenamente special creat pentru a se asigura ca tara lor va sta mereu la masa medaliatilor. Programul a fost denumit astfel dupa numarul medaliilor castigate in anul 2001 in gimnastica de sportivii chinezi.
In fiecare an, sute de mii de copii sunt bagati in sisteme de antrenamente si filtrati succesiv in functie de performanta. Antrenorii strabat China in lung si-n lat pentru a descoperi viitorii campioni. Cei mai buni sunt luati de langa familii si trimisi la scoli speciale.
In 1984, China avea 17.000 de sportivi. Astazi peste 400.000 de copii din China urmeaza scoli cu profil sportiv.
Antrenori din afara sunt adusi special pentru a antrena "Trupele sportive de elita" in dorinta ca acestea sa devina cele mai bune din lume.
Pentru guvernul chinez aurul este totul.Oficialii chinezi au declarat de nenumarate ori: "O medalie de aur echivaleaza cu 1.000 de medalii de argint".
Surse: otvali.ru, club.sohu.com