Cum te ingrijesti daca ai pielea sensibila

Publicat pe 05.07.2011 la 16:29 Actualizat pe 06.07.2011 la 22:03

La cea mai mica raza de soare sau picatura de ploaie, pielea sensibila se inroseste, ustura, se irita... Sa nu mai vorbim despre creme si produse cosmetice. Majoritatea nu sunt tolerate de persoanele cu pielea sensibila.

Sensibilitatea tenului constituie una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la medicul dermatolog. Jumatate dintre femei se plang ca au pielea sensibila.

Inrosire, deshidratare, descuamare

Pielea sensibila este tipul de piele care provoaca in momentul de fata cele mai multe probleme de ingrijire si tratament. De ce? Pentru ca pielea sensibila este usor iritabila, este afectata imediat de factori agresivi: radiatii ultraviolete, frig, vant, umezeala. Dar cea mai mare problema este ca pielea sensibila prezinta intoleranta sau toleranta minima la produse de cosmetica si de igiena folosite in mod curent de majoritatea oamenilor fara efecte nedorite. De aceea, se poate spune ca pielea sensibila este hiperreactiva, adica raspunde exagerat la un stimul care in mod normal este bine tolerat de cea mai mare parte dintre noi.


Principalele semne ale pielii sensibile sunt: inrosirea, deshidratarea pielii, descuamarea fina, cuperoza (vase mici vizibile la suprafata pielii). Persoanele cu piele sensibila resimt disconfort la nivelul fetei: senzatii de mancarime, usturime, intepaturi, arsura.


Tratament

Persoanele cu piele sensibila trebuie sa utilizeze numai produse dermatocosmetice adaptate tipului lor de ten. Produsele dermatocosmetice disponibile in farmacii nu trebuie sa contina parfum, conservanti sau alte substante iritante. Este bine sa cititi eticheta produselor pe care le alegeti si sa optati pentru creme, demachiante, lotiuni cu cel mai mic numar de ingrediente.


Evitati sapunurile si alte produse de curatare care contin detergenti agresivi pentru piele. Nu folositi lotiuni alcoolizate si evitati clatirea fetei cu apa de la robinet. Cel mai indicat este sa va demachiati cu emulsii blande de curatare, iar la final sa pulverizati pe fata apa termala si sa tamponati usor pentru a elimina excesul de apa. Pentru hidratarea pielii folositi numai creme pentru ten sensibil.

Alegeti tratamente faciale si masti care au ca efecte: refacerea filmului hidrolipidic cu rol de bariera protectoare a pielii, atenuarea reactiilor inflamatorii si cresterea gradului de toleranta a pielii. Atentie! Pielea poate deveni hiperreactiva tocmai din cauza folosirii exagerate a tratamentelor cosmetice, din pricina gesturilor invazive (gomaje) si repetate. De aceea, renuntati la igiena exagerata a pielii, cosmeticele agresive, tratamentele cu laser sau alte proceduri efectuate in centrele de infrumusetare. Evitati factorii agresivi externi: baile fierbinti, sauna, condimentele, bauturile alcoolice, schimbarile bruste de temperatura, expunerea la raze ultraviolete.


FACTORI DE RISC. Persoanele predispuse la tipul de piele sensibila sunt cele cu fenotip I sau II, care au piele deschisa, ochi albastri sau verzi, par blond. Pot avea piele sensibila si persoanele alergice sau cele cu ten uscat. Varsta este un alt factor implicat in aparitia pielii sensibile. In general, tinerii au tenul mai sensibil decat persoanele mature. Comparativ cu barbatii, femeile au un ten mai sensibil.

Tulburarile hormonale sunt, de asemenea, responsabile de acest tip de piele: iritatiile apar frecvent in perioada premenstruala. Sa nu uitam cauzele psihologice, starile emotionale fiind strans legate de senzatiile corporale. Sensibilitatea cutanata exacerbata este deseori observata la persoane afectate de stres sau suferinte psihologice.

Citeste si jurnalul.ro!
Foto: demandstudios.com

În articolul

Cum te ingrijesti daca ai pielea sensibila

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x