Fă cunoștință cu lumea lor! Câte tipuri de nunți există în viața unei familii turcești
Publicat pe 26.03.2015 la 13:06 Actualizat pe 18.07.2016 la 17:17
Căsătoria a reprezentat un element social și spiritual important pentru viața umană încă de la apariția sa. Astăzi, în funcție de zona în care se află, tradițiile sunt diferite
Căsătoria a reprezentat un element social și spiritual important pentru viața umană încă de la apariția sa. Astăzi, în funcție de zona în care se află, tradițiile sunt diferite.
În trecut, mariajul între rude, de exemplu între veri, era ceva obișnuit în Turcia. Astăzi, astfel de căsătorii nu se mai practică atât de frecvent datorită impactului urbanizării. Un alt tip cunoscut de mariaj era cel în cazul în care un frate deceda, iar cumnata văduvă se căsătorea cu un alt cumnat văduv sau singur (Levirat). Această căsătorie era încurajată pentru a păstra averea celui decedat în familie.
Un alt tip de mariaj este “taygeldi”. În acest caz, copiii din căsătoriile anterioare ale văduvei, se pot căsătorii. În trecut, în special în mediul rural, bărbații puteau răpi o fată pe care o doreau pentru căsătorie, dar cu care familia nu era de acord. De asemenea, era posibil ca doi tineri să fugă împreună în ciuda părerilor familiei. "Oturakalma” este momentul în care o fată se duce să locuiască în casa bărbatului pe care îl iubește, în ciudat familiei.
Practicat în trecut, “beÅzik kertme” îi promitea spre logodnă pe bebeluși, încă din leagăn. Respingerea acestor tradiții o dată ce ajungeau la vârsta căsătoriei era considerată o lipsă de onoare pentru familie, ducând chiar la lupte sângeroase între cele două familiie. Acest tip de căsătorie este aproape dispărut astăzi.
“Iç güveysi” este un tip de căsătorie prin care bărbatul se mută în casa soției. De obicei, în acest caz, soțul nu poate plăti zestrea miresei sau familia miresei nu are un fiu.
“Berder” reprezintă un schimb. Cele două familii își căsătoresc fii sau fiicele cu copiii celeilalte. Astfel, cele două familii sunt scutite de plata unei zestre sau datorii, pe motiv că "au ajuns la o înțelegere".