Fardeaza-ti ochii cu atentie

Publicat pe 15.09.2010 la 12:17 Actualizat pe 15.09.2010 la 14:35

Fardeaza-ti ochii cu atentie

Cele mai multe farduri s-au inventat pentru machiajul ochilor. Inca din antichitate, femeile au gasit metode dintre cele mai originale de a-si pune in valoare ochii. Avem acum la indemana creioane dermatografe, rimeluri, farduri colorate pentru pleoape, tus pentru ochi, creme sau batoane anticearcan si o sumedenie de producatori de asemenea cosmetice.


Dar folosirea in exces a fardurilor, adeseori nu de cea mai buna calitate, poate provoca numeroase afectiuni oculare, de natura infectioasa sau mecanica. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la machiajul ochilor, ci sa stim sa prevenim eventualele infectii si leziuni oculare.

Ochii rosii
Ochiul rosu si senzatia de nisip in ochi sunt deseori consecinte ale fardatului excesiv. Cele doua simptome sunt uneori manifestarea unei simple iritatii oculare, dar alteori ele semnaleaza afectiuni mai serioase: conjunctivite alergice sau infectioase, cheratite sau eroziuni corneene, cu durere, lacrimare abundenta si fotofobie, uneori chiar cu scaderea vederii, avertizeaza dr Oana Florescu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Pleoapele au si ele adesea de suferit de pe urma utilizarii necorespunzatoare a produselor cosmetice.


Blefaritele (inflamatia pleoapelor) eritematoase sau scuamoase (pleoape rosii, cu mici scuame) si orjeletele (popular ulcioarele) sunt probleme care pot sa apara din cauza machiajului ochilor.

Femeile alergice trebuie sa acorde o atentie speciala alegerii produselor cosmetice, deoarece majoritatea pot produce lacrimare, roseata, mancarime, semnele conjunctivitei alergice. Dr Oana Florescu recomanda femeilor alergice sa evite produsele cosmetice cu multi conservanti si arome. Pentru ele exista produse speciale, hipoalergenice. Si purtatoarele de lentile de contact trebuie sa fie precaute. Ele trebuie sa mentina o igiena foarte riguroasa cand manevreaza lentilele si cand folosesc diversele produse cosmetice care pot contamina lentilele cu bacterii.

Infectii
Femeile care imprumuta produsele cosmetice de la alte persoane au toate sansele de a suferi infectii oculare, pentru ca se pot contamina cu bacterii sau virusuri, rezultatul fiind conjunctivite, cheratite, blefarite, orjelete. "Ne putem contamina de la o persoana sanatoasa sau aparent sanatoasa, fiindca anumiti agenti infectiosi saprofiti pentru anumite persoane pot constitui agenti patogeni pentru altele", atrage atentia dr Oana Florescu.

Fara graba
Produsele de machiaj pentru ochi, precum creioanele dermatografe sau rimelurile, trebuie manevrate cu grija, pentru ca pot atinge globul ocular si pot produce zgarieturi la nivelul conjunctivei sau chiar al corneei, care se pot suprainfecta cu usurinta. De aceea, este bine ca machiajul ochilor sa se faca cu atentie si in liniste, niciodata pe fuga, in lift sau in drum spre serviciu.


Citeste jurnalul.ro

În articolul

Fardeaza-ti ochii cu atentie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x