Frumusetea dintilor: alimentatia este foarte importanta

Publicat pe 11.12.2010 la 15:04 Actualizat pe 11.12.2010 la 15:07

Exista noi reguli pentru a avea un zambet frumos si sanatos, care ne invata in primul rand ce si in ce combinatie sa consumam unele alimente, precum si ce produse de ingrijire si intretinere a dintilor sa folosim. Iata-le.

Unii dintre „dusmanii" dintilor sunt bauturile, de la ceaiuri pana la bauturile alcoolice sau cele energizante. De pida, nu e bine sa consumam ceaiuri, granulate sau in pliculete, tratate cu arome de fructe, cum ar fi cele de lamaie sau de fructe de padure, altele decat cele naturale. Aceste ceaiuri sunt de trei ori mai daunatoare pentru dinti decat sucul de portocale, pentru ca au aciditate crescuta, care ataca smaltul dintilor.

Nu la fel se intampla insa cu ceaiurile negru sau verde. Din contra, compusii acestora distrug bacteriile ce formeaza placa dentara (in special cel negru) si impiedica „lipirea" acesteia de dinti, dupa cum afirma specialistii de la Bristol Dental School.

O alta licoare „infierata" este vinul alb. Contrar „legendei" ca vinul rosu este cel care „pateaza" dintii, cel alb este, de fapt, vinovatul, pentru ca provoaca multa aciditate care afecteaza smaltul. De asemenea, vinul alb poate face alte bauturi consumate ulterior, cum ar fi ceaiurile, sa aiba mai mare putere de a „pata" dintii. Specialistii recomanda ca vinul sa fie baut in timp ce luam masa, si nu dupa, in inghitituri mici, ce provoaca o aciditate continua. O bucatica de branza mestecata dupa vin e binevenita pentru a neutraliza aciditatea acestuia.

Dressing-ul pentru salate, ce contine mult otet, provoaca de asemenea aciditate crescuta, atacand dintii. Trebuie evitat sau inlocuit, de pilda, cu o maioneza sau cu ver¬siuni mai putin acide.

Dar cele mai agresive bauturi sunt cele energizante. Sunt de pana la 30 de ori mai acide comparativ cu apa. In plus, sunt ingerate „pe gura uscata", dupa efort, cand exista putina saliva care sa le anihileze efectul acid.

In privinta alimentelor solide, primele recomandari, indiferent ce mancam, este sa nu facem exces de gustari. Specialistii recomanda doar trei mese principale pe zi, iar ca masura de protectie, dupa fiecare masa, sa ne clatim bine gura cu apa sau sa mestecam guma fara zahar, care stimuleaza secretia de saliva ce neutralizeaza aciditatea.

Si anumite medicamente, ca picaturile antiinflamatoare pentru ochi si, in general, medicamnetele contra tensiunii, antidrepresivele si antihistaminicele ataca si dintii, pentru ca dau uscaciune gurii, reducand secretia de saliva.

Si sarcina poate deveni un inamic al danturii femeilor, pentru ca provoaca gingivite cu sangerarea la periaj la aproximativ 50% dintre viitoarele mame. Specialistii le recomanda viitoarelor mame sa se spele pe dinti de doua ori pe zi si sa nu scurteze perioada de periaj daca gingiile le sangereaza.

Alte pericole pentru dinti sunt piscinele hiperclorurate, daca inotatorul nu inoata cu gura inchisa, periajul excesiv al dintilor si solutiile de albire a smaltului, mai ales daca sunt aplicate acasa, si nu de specialisti, si achizitionate din surse dubioase.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: hepta.ro

În articolul

Frumusetea dintilor: alimentatia este foarte importanta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x