Gomaj pentru o piele frumoasa
Publicat pe 18.08.2010 la 13:41 Actualizat pe 18.08.2010 la 13:43
Un aspect tanar si sanatos al tenului presupune un intreg arsenal de metode de ingrijire si intretinere. Femeile au la dispozitie tratamente cosmetice, masti, iar pe langa acestea pot recurge si la gomaj. Dar ce este de fapt gomajul si ce efecte are el? Dr Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul medical Miko Med, defineste gomajul ca fiind metoda usor abraziva prin care se aplica direct pe piele substante ce determina o indepartare a tesutului epidermic pana la nivelul stratului cornos.
Si pe fata, si pe corp
Efectele gomajului sunt vizibile: reuseste sa improspateze pielea pe zona respectiva, o curata si ii confera stralucire. “Trebuie stiut ca aceasta metoda de eliminare a celulelor moarte acumulate la suprafata epidermei nu are nici un efect daca dupa efectuare nu se aplica creme hidratante”, precizeaza dr Viviana Iordache.
Pentru a avea efect terapeutic este recomandat ca intervalul la care se realizeaza gomajul sa fie de minimum 10 si maxim 21 de zile. Gomajul lasa un strat epidermic mai subtire si permite chiar indepartarea anumitor pete.
Gomajul se poate efectua si pe corp. “Va fi mai slab, se va realiza mai delicat decat cel de pe fata. Pielea de pe fata este mai obisnuita si prezinta si o rezistenta mai mare la acest procedeu cosmetic”, mentioneaza dr Viviana Iordache.
Gomaj vs peeling
Desi confundat frecvent cu peelingul, gomajul este doar echivalentul unui peeling superficial. Peelingul reprezinta indepartarea pe cale chimica a celulelor moarte.
Si diferentele nu se opresc aici. Gomajul poate fi efectuat fara a fi consultat medicul sau cosmeticianul, pe cand pentru peeling este nevoie de recomandarea unuia dintre acestia.
Se pare ca ambele metode au in comun contraindicatia expunerii la soare dupa efectuare. In cazul gomajului, doua-trei zile este interzisa expunerea la soare sau sedintele la solar. In cazul in care am efectuat un peeling, trebuie sa evitam expunerile aproximativ o luna.
Iritatii
Nu trebuie neglijate nici efectele adverse pe care le poate avea gomajul. Efectuat mai des decat este recomandat, gomajul devine unul dintre cei mai importanti factori care pot declansa sensibilitatea pielii. Aceasta se irita si se inroseste mai repede.
Masti
Persoanelor cu tenul acneic, seboreic le este recomandat gomajul pe baza unei masti. La o lingura de malai se adauga un albus de ou si zeama de lamaie. Persoanele cu ten normal sau uscat pot opta pentru o masca preparata astfel: o lingura de malai, o lingurita de miere de albine si un albus. Mastile se lasa 15 minute pe fata, dupa care se indeparteaza cu apa calduta, niciodata fierbinte.
Citeste jurnalul.ro