Hainele sunt o sursa de iritatii si eczeme
Publicat pe 09.09.2010 la 16:48 Actualizat pe 09.09.2010 la 17:00
Cand pielea se irita sau cand ne apare o eczema, imbracamintea este ultima cauza la care ne gandim. Suntem tentati sa dam vina pe alimentele consumate, pe produsele cosmetice, pe medicamente, pe poluare, dar prea putin constientizam ca si hainele pot fi uneori periculoase pentru sanatatea pielii noastre. Dr Hatami Afshin, medic specialist dermatolog in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Elias, ne explica acest fenomen.
Alergii
Bolile alergice inregistreaza o crestere alarmanta si aceasta din cauza preocuparii crescute, chiar excesive a omenirii pentru igiena, spun specialistii alergologi. Asa se face ca reactii alergice poate avea oricine, la orice substanta care intra in contact cu organismul.
“Dermatita de contact este o astfel de reactie alergica care se manifesta prin roseata, senzatie de mancarime, uneori vezicule care prezinta risc de suprainfectie”, atrage atentia dr Hatami Afshin. Asemenea reactii sunt declansate cel mai adesea de vopselele sintetice din haine, de detergentii cu care au fost spalate, de solutiile chimice de curatare. De multe ori, chiar materialul din care este confectionata imbracamintea poate cauza leziuni cutanate.
Fibrele sintetice (vascoza, nailon, poliester) sunt mai putin tolerate de piele decat cele naturale (bumbac, matase), de aceea ele provoaca mai des iritatii. Exceptie face lana, cauza frecventa de alergii, desi este o fibra naturala. Capsele din metal sau fermoarele pantalonilor, fabricate din crom sau nichel, pot de asemenea sa provoace dermatite de contact.
La toate acestea se adauga praful, acarienii, sporii si polenul, care isi gasesc loc intre fibrele textile ale hainelor noastre si ne provoaca iritatii.
Infectii
“Hainele sunt uneori sursa de infectii bacteriene, virale si parazitare. Dintre cele bacteriene, cele mai frecvente sunt stafilococia cutanata si foliculita, iar dintre infectiile virale, comune sunt verucile (negii). Bolile parazitare raspandite prin intermediul hainelor sunt scabia (raia) si pediculoza (paduchii)”, atrage atentia dr Hatami Afshin.
Desi pare greu de crezut, nu doar hainele second hand sunt sursa de infectii. Cele noi, pe care le credem curate, ar fi putut fi depozitate in spatii improprii sau probate de persoane cu probleme cutanate, prin urmare sunt la fel de periculoase pentru piele.
Citeste jurnalul.ro
Foto: olx.com.ar