Nu trebuie să iei antibiotice dacă ești răcit! 7 mituri despre organismul tău pe timpul iernii

Publicat pe 22.12.2014 la 14:13

Fara indoiala ca iarna si-a castigat reputatia ca fiind “Sezonul gripei si racelilor“, astfel ca multi dintre noi suntem inevitabil, mult mai preocupati de sanatate in anotimpul rece. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca aceasta grija excesiva a dus la aparitia unor mituri specifice sezonului rece, care pot avea efectul contrar de a afecta sanatatea

Fara indoiala ca iarna si-a castigat reputatia ca fiind “Sezonul gripei si racelilor“, astfel ca multi dintre noi suntem inevitabil, mult mai preocupati de sanatate in anotimpul rece. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca aceasta grija excesiva a dus la aparitia unor mituri specifice sezonului rece, care pot avea efectul contrar de a afecta sanatatea.

Mit 1: Aerul rece te imbolnaveste

Desi este cunoscuta sub denumirea de “raceala“, aceasta afectiune nu este declansata de aerul rece si temperaturile scazute. “Dimpotriva, numarul celulelor responsabile cu combaterea infectiilor creste atunci cand iesim afara iar simpla stare de a-ti fi frig nu are legatura cu raceala. De regula, bolile precum gripa si raceala sunt provocate de virusuri sau bacterii, care au o rata de raspandire mai mare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, astfel ca sunt mult mai usor transmise prin contact intr-un cadru restrans“, explica Specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

Mit 2: Alergiile dispar in sezonul rece

Desi simptomele alergiilor sezoniere precum febra fanului sau cele cauzate de polen se amelioreaza, exista un revers al medaliei: alergiile de interior se agraveaza in sezonul rece. Acestea sunt cauzate de praf, mucegai si aerul mai incarcat, corelate in special cu faptul ca in timpul iernii camerele nu sunt atat de des aerisite ca in sezonul cald.

Mit 3: Nu trebuie sa facem sport afara iarna

Daca ati decis sa amanati exercitiile fizice sau jogging-ul pana la primavara, este momentul sa va razganditi! “Exercitiile fizice la temperaturi scazute, bineinteles cu echipamentul corespunzator, sunt o modalitate mult mai eficienta de a face sport, deoarece genereaza arderi calorice mai intense decat cele realizate la temperaturi confortabile trupului uman, la aproximativ 20 de grade Celsius. In plus, datorita faptului ca exercitiile presupun un efort mai mare, inseamna si ca nivelul endorfinelor va creste mai mult, imbunatatind astfel si starea de spirit“ , recomanda Specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Mit 4: Nu avem nevoie de protectie solara in timpul iernii

In ciuda faptului ca, în general, cazurile de arsuri solare in timpul iernii sunt foarte rare, actiunea razelor soarelui poate fi la fel de nociva, in special pentru piele. Mai mult, din cauza faptului ca zapada reflecta 80% din razele UV, celulele epidermei sunt mult mai afectate. Asadar, cremele de protectie solara nu trebuie sa lipseasca nici in timpul iernii.

Mit 5: Avem nevoie de mai mult somn in timpul iernii

Din cauza diminuarii luminii soarelui, prelungirea noptilor si scurtarea zilelor, in sezonul rece ne simtim mai somnorosi si chiar ne trezim mai greu dimineata. Cu toate acestea, ceea ce resimte organismul nu este nevoia fizica de mai mult somn, ci mai degraba dorinta psihologica de a ramane intr-un loc confortabil cu temperatura constanta.

Mit 6: Temperaturile scazute determina caderea parului

“Studiile arata ca femeile se confrunta in general cu pierderea parului in timpul verii, iar in timpul iernii problema se manifesta preponderent la nivelul scalpului. Acesta devine mai uscat si iritat din cauza temperaturilor scazute si caciulilor, iar un scalp cu probleme inevitabil va afecta si modul in care parul creste: mai casant si fragil. Asadar, mancarimile sau cojitele ce pot aparea la nivelul scalpului in timpul iernii sunt un semn ca aveti nevoie de protectie suplimentara si este recomandat sa folositi un sampon protector si hidratant pentru scalp“, explica Specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

Mit 7: Daca esti racit sau ai gripa, ia antibiotice

Cum atat gripa cat si raceala sunt cauzate de virusuri, si nu de bacterii, tratamentul cu antibiotice este inutil. Doctorul poate prescrie totusi antibiotice in cazul in care pacientul dezvolta o complicatie de natura bacteriana precum sinuzita, otita, bronsita ori pneumonie.
Tratamentele pentru raceala si gripa urmaresc ameliorarea simptomelor mai degraba decat distrugerea virusului. Acestea sunt recomandate imediat ce se observa instalarea bolii. In cazul racelii, consultati medicul daca simptomele severe dureaza mai mult de 10 zile, daca prezentati dureri la nivelul urechilor si a sinusurilor, aveti febra ridicata. Pentru gripa, apelati la medic. Acesta va decide care este tratamentul adecvat pentru complicatiile aparute.

In ciuda diverselor mituri legate de sanatatea in timpul iernii, sistemul imunitar este intr-adevar mai expus in aceasta perioada, asa ca in sezonul rece este recomandata protectia suplimentara a organismului si intarirea sistemului de aparare. Ropharma vine cu un ajutor veritabil in sezonul rece: Activit Imuno Forte, suplimentul natural pe baza de colostru bovin si lactoferina. Activit Imuno Forte stimuleaza imunitatea organismului, asigura actiune antioxidanta, ofera protectie impotriva infectiilor virale, bacteriene si fungice. Activit Imuno Forte este disponibil in farmaciile Ropharma din toata tara si online.

În articolul

Nu trebuie să iei antibiotice dacă ești răcit! 7 mituri despre organismul tău pe timpul iernii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 aprilie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-i ajute pe cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Val de ploi şi vijelii peste România. Temperaturile vor scădea brusc cu până la 15 grade Celsius în mai multe regiuni ale ţării
a1.ro
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Catine
Nuci cu cremă caramel de post. Rețetă de desert delicios și spornic
useit.ro
7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei Internet rapid. Cum afectează semnalul Wi-Fi
as.ro
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Obiceiuri care îți afectează creierul. Ce să eviți pentru a-ți proteja funcțiile cognitive și memoria
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
MediCOOL
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
HelloTaste
Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
x