O dantura sanatoasa cu fructe se mentine
Publicat pe 23.09.2010 la 12:33 Actualizat pe 23.09.2010 la 12:38
Chiar daca nu dam o mare importanta acestui aspect, alimentele pe care le consumam au o mare influenta asupra dintilor nostri. Cum periajul dintilor reprezinta o problema peste zi, trebuie sa luam anumite masuri pentru a stopa aparitia cariilor. Alimentele responsabile in mare parte de aparitia cariilor sunt dulciurile consumate in exces.
Fructele proaspete, bogate in carbohidrati complecsi, cu dubla proprietate: stimuleaza musculatura faciala si curata suprafata cavitatii bucale. "Masajul gingival ce se realizeaza in timpul masticatiei fructelor contribuie la pastrarea sanatatii cavitatii bucale. Fructele stimuleaza producerea de saliva, care are rolul de a «spala» cavitatea bucala, de a reduce aciditatea alimentelor si implicit riscul aparitiei cariilor.
Unii specialisti spun ca, dupa obisnuitul periaj de seara sa mancam un mar sau alt fruct care nu contine o cantitate foarte mare de zaharuri, tocmai pentru stimularea mecanismelor proprii organismului de aparare impotriva cariilor. Printre fructele cu rol important in pastrarea sanatatii cavitatii bucale se numara si citricele: portocalele, lamaile.
Citricele au capacitatea de stimulare a secretiei salivare. Datorita continutului crescut de vitamina C, vitamina implicata in protejarea gingiilor si reducerea riscului unor boli precum scorbutul, se recomanda consumarea zilnica a citricelor", arata dr. Claudia Necula, medic specialist la Clinica de Stomatologie "3 D" din Bucuresti.
Sucuri naturale
Cei mici beau cu placere un pahar cu suc. Intre suc si fructe proaspete, copiii aleg sucul. Atentie insa la sucuri, daca nu le preparati dumneavoastra acasa, deoarece sucurile din comert pot fi acide si pot conduce la aparitia cariilor. De aceea este mult mai bine sa le oferiti celor mici un pahar cu apa plata sau un pahar cu lapte, decat un suc din comert.
Dulciuri
Zaharurile sunt sursa de hrana pentru bacteriile care formeaza un strat subtire deasupra dintilor - placa bacteriana - , iar cu timpul se transforma in acizi care ataca smaltul dintilor. Dar ce putem face? Putem sa ne luam zaharuri din fructe, legume sau lapte. Consumate in stare naturala, nu reprezinta un pericol la fel de mare asa cum se intampla cu dulciurile rafinate.
Medicii stomatologi recomanda periajul dintilor de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru a reduce semnificativ pericolul aparitiei cariilor. "Dupa fiecare masa, ne putem clati cu apa de gura. Folosirea exagerata a periajului poate duce, pe de-o parte, la retractia gingiilor, iar pe de alta parte, la aparitia unor leziuni abrazive pe suprafata smaltului. Pentru o eficacitate crescuta, periuta de dinti trebuie schimbata la trei luni de la prima utilizare", evidentiaza specialistul nostru.
Citeste jurnalul.ro