Radiatiile solare ne afecteaza tenul

Publicat pe 11.08.2010 la 17:03 Actualizat pe 11.08.2010 la 17:06

Radiatiile solare ne afecteaza tenul

Vara asta ne parjolim, ne radiem... Din inaltul cerului senin ne pandesc radiatiile ultraviolete. Prin aer isi fac de cap indicele de umiditate si gradele Celsius, care se zbat sa atinga cifra fierbinte de 40. Pe scurt: pielea noastra este in pericol de cancer din cauza radiatiilor! Mesajul: traiti o vara inteligenta!

Aproape toata Europa este la discretia radiatiilor solare, care ating valori periculoase in sezonul estival. Specialistii spun ca in tarile mediteraneene riscul este mai mare. Asta inseamna masuri speciale daca plecati in concediu in Grecia, sudul Italiei, sudul Frantei, Spania...

Iata insa ca, recent, autoritatile ungare avertizau ca indicele radiatiei ultraviolete a depasit valoarea 9, pe o scala de la 1 la 11. Oficiul de Meteorologie din Ungaria a emis o alerta in care anuntau ca se asteapta la un nivel al radiatiilor de pana la 7,6 in toata tara. De asemenea, in Polonia si in Austria, gradul de emisii ultraviolete a atins in ultima perioada valori periculoase.

Pe fluxul agentiilor, recent, o stire-avertisment: "Romania este situata la limita in ceea ce priveste valorile utravioletelor. Pe litoralul romanesc si pe cel bulgaresc, nivelul radiatiilor solare este foarte ridicat. La Constanta si la Mangalia, indicele de radiatie ultravioleta a depasit pragul de 8 unitati, nivel periculos pentru sanatatea umana."

Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) ne linistea ca nu avem motive de ingrijorare. "Atunci cand indicele de radiatie ultravioleta va depasi nivelul 10, vor fi luate masuri suplimentare", a declarat directorul ANM. Totusi, indicele de radiatie ultravioleta penduleaza intre 8 si 10 unitati, periculos de mult pentru sanatatea populatiei.

Ce sunt radiatiile solare
Potrivit unui studiu, apartinand dr Doru Florian Selagea, rezident, si dr Silviu Badoiu, chirurg plastician specialist in arsuri, "din punct de vedere al cantitatii si tipului de energie transmise, radiatia solara care ajunge pe Pamant este compusa din spectrul invizibil sau 3% ultraviolete (UV), 55% - infrarosii si 42% - lumina vizibila".

Din spectrul invizibil al radiatiilor solare fac parte cunoscutele unde ultraviolete, sau UV, divizate in:
* UVC - cu lungimi de unda cuprinse intre 190 si 290 nm
* UVB - intermediare, 290-320 nm
* UVA - intre 320 si 380 nm.

Ce este indicele radiatiei ultraviolete
Lamuririle sunt oferite pe site-ul ANM. Indicele radiatiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Se calculeaza cu scopul de a ajuta populatia sa se protejeze de radiatiile ultraviolete in conditiile in care cerul este senin.

Valoarea indicelui UV in conditii de cer senin este estimata in functie de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui... Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite in zile diferite, in aceeasi localitate, sau in aceeasi zi, in localitati diferite.

La determinarea lui se tine cont de lungimile de unda ale radiatiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umana (100nm - 400nm). Indicele UV indica relativ gradul de risc prin expunerea la radiatia ultravioleta (UV). Scara indicelui este de la 0 la 11+. Cu cat este mai mare valoarea indicelui, cu atat este mai puternic potentialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor.

Consecinte
Potrivit specialistilor, radiatiile UVB cauzeaza arsuri solare, iar radiatiile UVA pot duce la imbatranirea prematura a pielii si la dereglari ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele. Consecintele depasirii indicelui UV fac obiectul unor masuri speciale la nivelul Comisiei Europene pentru Sanatate.

Astfel, Comisarul pentru sanatate, Androulla Vassiliou, declara: "Toti cetatenii, tineri si in varsta, trebuie sa fie bine informati in legatura cu seria de masuri care contribuie la protectia impotriva radiatiilor UV
atunci cand se bucura de soare. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana monitorizeaza expunerea la radiatiile ultraviolete in Uniunea Europeana si efectele sale asupra incidentei cancerului de piele, precum si dezvoltarea unor strategii relevante de prevenire si de reducere a riscurilor in cadrul Programului de sanatate."

Arsurile apar mai intai pe umeri si nas. Frecvent sunt insotite de febra, ameteli, frisoane, dureri de cap, greata, voma si in cazuri grave chiar lesin. Arsurile profunde sporesc riscul infectarii cu virusuri, bacterii etc.

Cei mai sensibili la radiatiile solare sunt copiii pana la varsta de 15 ani, persoanele in varsta, precum si cele care sufera de boli cardiovasculare, in special cei cu hipertensiune. Bebelusii categoric nu trebuie expusi la razele solare.

Manifestari cutanate
Pielea are (de jos in sus) trei straturi: hipoderm, derm si epiderm. UVB ataca epidermul, stratul in care sunt celule care determina cancerul. UVA ajunge pana la derm, alterand colagenul, care asigura elasticitatea pielii si grabind astfel procesul de imbatranire a acesteia.
Prof. dr Olga Simionescu precizeaza ca sunt trei tipuri de imbatranire cutanata: intrinseca sau cronologica, de care nu scapa nimeni o data cu inaintarea in varsta; extrinseca, proces indus de factori de mediu, in special de ultraviolete; hormonala, care nu este acceptata unanim.

Soarele provoaca trei tipuri de manifestari la nivel cutanat: acute, cronice si dermatoze fotoagravante. Insolatia si arsurile solare sunt manifestari acute, produse de UVB, recunoscute prin inrosirea tegumentului, febra, frisoane, stare generala alterata. Tratamentul consta in hidratare, cel mult doua comprimate de aspirina pe zi si evitarea expunerii la soare. In categoria manifestarilor cronice intra imbatranirea pielii provocata de ultraviolete, transformarea dimensiunilor alunitelor. Soarele mai poate agrava unele boli care apar prin mecanisme proprii (dermatoze fotoagravante), cum sunt: lupusul eritematos, dermatomiozita, acneea estivala sau orice infectie a pielii.

Pentru a evita arsurile solare care fragilizeaza epidermul este necesara expunerea progresiva la soare. Astfel, pielea are timpul necesar sa produca melanina, care este un pigment cu rol protector. Daca vom "arde" etapele de expunere treptata la soare si ne vom lasa pielea sa se parjoleasca din prima, evident, riscam deshidratarea, precum si o serie de afectiuni grave, ce pot avea consecinte serioase asupra sanatatii.

Atentie parinti!
"Problema soarelui se refera la expuneri prelungite si neprotejate, dintre care cele mai importante se inregistreaza in primii 10-15 ani ai vietii noastre, respectiv capitalul de soare inmagazinat in celulele din piele. Nu cred ca o persoana, dupa varsta de 20-25 ani, mai face aceste greseli de a se expune prelungit si neprotejat la soare. De obicei, riscul major al expunerii la soare este in prima perioada a vietii si acesta este un mesaj foarte important pentru mame, care trebuie sa-si supravegheze copiii care se joaca pe plaja vara, fara hainute protectoare sau agent ecran. Trebuie sa retinem ca micutii nu sunt inca pregatiti sa se autoprotejeze corect impotriva unei expuneri excesive la radiatiile ultraviolete. Ceea ce reprezinta un risc potential", avertiza prof. dr Alessandro Testori, seful Departamentului Melanom din cadrul Institutului European al Cancerului, intr-un interviu acordat Jurnalului National cu ocazia Conferintei internationale consacrate melanomului, de la Bucuresti.

Sfatul medicului
Persoanele blonde sunt cele mai sensibile la atacurile soarelui asupra pielii. Dar printre persoanele care pot face cancer de piele sunt si cele care prezinta risc genetic, adica au avut rude cu cancer, sau au un numar mare de alunite. Depistarea unor probleme de piele se poate face prin simpla observatie. Asimetria unei alunite, marginea neregulata, prezenta multor culori, cresterea in dimenisiune sunt elemente care semnaleaza ca persoana respectiva are probleme de piele", spune prof. dr Simionescu.

Specialistul nostru atrage atentia asupra cresterii frecventei cancerului de piele din cauza expunerii neprotejate la soare. Melanomul este o forma de cancer cutanat care isi are originea in celulele producatoare de pigment, denumite melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Profesor doctor Olga Simionescu spune ca "nu exista cancer mai agresiv ca melanomul".

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Radiatiile solare ne afecteaza tenul

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Ce regulă strictă i-a impus Victor Slav fiicei sale și a Biancăi Drăgușanu: „Mă manipulează. Încerc să îi explic”
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x