Rezerva o zi doar pentru tine!
Publicat pe 15.10.2010 la 12:06 Actualizat pe 15.10.2010 la 12:23
Visezi de mult la o zi linistita, numai a ta. Nu este greu sa treci de la vis la realitate. Psihologul Stefania Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune iti propune un truc.
Relaxarea incepe de dimineata
Prima pe ordinea de zi este trezirea, care poate fi la o ora rezonabila. Nici prea de dimineata, dar nici prea tarziu, pentru a nu intra in criza de timp tot restul zilei.
Profita de cateva momente de relaxare inainte de a te ridica din pat: poti sa te intinzi concentrandu-te pe senzatiile resimtite in tot corpul, poti sa casti ca un prunc sau sa faci cateva exercitii de respiratie.
Poti, de asemenea, sa razi si chiar sa fredonezi melodia preferata care tocmai se aude la radio. Pe masura ce muzica pune stapanire pe tine, simti cum iti revine pofta de viata.
Psihologii afirma ca melodiile ritmate creeaza in noi o reprezentare psihica, avand valoarea unui impuls catre activitate. Muzica ascultata dimineata este asemenea unei “pastile” pentru imbunatatirea starii de spirit si a capacitatii de munca.
Specialistii recomanda dimineata si asa-numita terapie activa. Altfel spus, e bine sa canti chiar si in fata oglinzii din baie. Este solutia ideala pentru a incepe ziua cu dreptul. Apoi savureaza in tihna cafeaua si un mic dejun sanatos si consistent.
Tot in aceasta dimineata de rasfat, ce poate fi mai placut decat o baie revigoranta! Se spune ca pentru popoarele nordice baia este un antidot al melancoliei, in timp ce pentru popoarele din sudul Europei baia este mai mult un ritual de purificare. Pentru tine, baia poate fi si una, si alta. Totul este posibil cu putina imaginatie: uleiuri esentiale aromate, geluri de dus, lumanari parfumate. Dupa ce vei iesi din baie te vei simti ca nou(a).
Baia propriu-zisa poate fi urmata de o baie de aer: in curte sau pe terasa. Aici pret de cel putin 30 de minute stai intr-un sezlong si admira florile, cerul sau pur si simplu ai sansa de a te relaxa intr-un halat de baie.
Ce faci dupa-amiaza
Cel mai frecvent ea va pleca la cumparaturi, iar el la fotbal. Mersul la cumparaturi, un chin pentru majoritatea barbatilor, s-a dovedit a fi o foarte buna terapie antistres pentru femei. Dupa o plimbare prin magazine, doamnele se simt mai bine chiar decat dupa o vizita la psiholog. Avantajele sunt multiple. Cumparaturile sunt o forma foarte eficienta de relaxare, dar totodata o forma de recompensa dupa o perioada tumultuasa.
Cand aceasta perioada nu se incheie cu succes, cumparaturile pot fi un mijloc de consolare pentru neplacerile indurate. Chiar daca satisfactia cumparaturilor este de scurta durata, ea se dovedeste de un real ajutor in momentele de tristete si descurajare, cand femeia se simte neimplinita pe plan afectiv sau profesional. Achizitionarea unor obiecte, chiar si nefolositoare, o ajuta sa depaseasca aceste stari si sa redobandeasca buna dispozitie.
Cumparaturile te ajuta, de asemenea, sa castigi mai multa incredere in propria persoana. Femeile, spre deosebire de barbati, se simt multumite si puternice atunci cand pot cumpara singure tot ceea ce au nevoie, au constatat psihologii. Insa acestea nu sunt singurele avantaje ale cumparaturilor. Mersul la cumparaturi stimuleaza creativitatea, imaginatia, dar constituie si o forma foarte eficienta de comunicare si socializare, fiindca femeile fac cumparaturi impreuna, vorbesc si se sfatuiesc in problemele cu care se confrunta.
Dar psihologul recomanda celor doi sa aiba si un program comun: o partida de tenis, o plimbare in parc, fitness, piscina. In cazul in care cei doi opteaza totusi pentru un program separat este OK. Ea poate merge la cosmetica, la o prietena, poate sa stea acasa sa citeasca proza scurta sau poezie, sa asculte muzica. El are timp sa iasa cu prietenii la o bere, la o tabla, sa mai adune ceva piese pentru masina.
La reusita acestei zile contribuie si unu-doua feluri de mancare bine alese, servite acasa sau in oras. Placerile din copilarie reprezinta un izvor de energie pentru adulti. De aceea e bine sa iti aduci aminte de ceea ce te facea fericit(a) in copilarie si sa recreezi acea stare. Daca iti placea in copilarie sa mananci crema de zahar ars sau clatite, ofera-ti dulcele preferat si in aceasta zi in care faci activitati pentru sufletul tau.
Dupa-amiaza, si el, si ea au nevoie de cel putin o jumatate de ora de repaus pentru somnul de frumusete.
O seara romantica
Seara este rezervata celor doi. Impreuna pot lua o cina romantica, ascultand in surdina muzica de calitate. Una dintre cele mai bune metode de relaxare este muzica. Efectul muzicii de inlaturare a stresului si a oboselii se datoreaza eliberarii de endorfine sau hormonii fericirii. In timp ce asculti muzica preferata, creierul tau elibereaza endorfinele care iti dau starea de bine. Relaxarea prin muzica depinde de gusturile fiecaruia, unora le poate reda starea de buna dispozitie jazzul, blues-ul, unora – muzica simfonica, iar altora – chiar muzica populara.
Asa-zisa “eliberare” de stres pe care ti-o doresti in fiecare seara poate fi realizata printr-un masaj usor. Un masaj bine facut, intr-o ambianta placuta si relaxanta, cu muzica in surdina, te scapa de tensiunea acumulata peste zi si de durerile musculare. S-a demonstrat ca masajul impiedica transmiterea durerii catre creier. Astfel, senzatia de durere este inlocuita cu cea de relaxare. In plus, asemenea muzicii, masajul contribuie la eliberarea in corp a unei cantitati mari de endorfine.
Citeste jurnalul.ro
Foto: olx.co.uk