Terapie si rasfat cu jeturi de apa
Publicat pe 19.08.2010 la 15:46
Hipocrate, parintele medicinei, a descoperit calitatile terapeutice ale apei de mare, observand efectele regeneratoare ale acesteia asupra mainilor ranite ale pescarilor. Aceasta reducea riscul infectiilor, iar, in plus, pacientii care urmau tratamente pe baza de apa marina si-au dat seama ca hidroterapia le ameliora si durerile. La inceput, terapia prin apa a fost folosita de armate pentru tratarea durerilor musculare si a ranilor soldatilor. Cu timpul, hidroterapia a fost recunoscuta de lumea medicala drept o solutie eficienta in tratarea unor boli precum: artrita, durerile de spate, depresia, diabetul, obezitatea, hipertensiunea, migrenele etc. Cea mai in voga forma de terapie prin apa se face acum in centrele SPA. Denumirea SPA provine din expresia latina "sanitas per aqua", care inseamna "sanatate prin apa".
Bai si dusul Vichy
Centrele SPA, din ce in ce mai numeroase si in tara noastra, sunt sinonime cu locuri de odihna si rasfat. In astfel de centre, se practica diferite tipuri de hidroterapie: bai romane, bai japoneze, talasoterapie (terapie cu apa marina), algoterapie (tratamente pe baza de alge si apa marina), bai cu ierburi, bai cu uleiuri esentiale, jacuzzi.
In camera de hidroterapie exista jeturi multiple de aer si de apa, care sunt directionate spre anumite parti ale corpului. O sedinta de 30 de minute de hidroterapie, asociata cu cromoterapie (terapie prin lumina), este echivalentul unui somn profund. Un aparat frecvent utilizat in hidroterapie este dusul Vichy, care alterneaza jeturi calde si reci. Dusul Vichy (foto) poate fi combinat cu alte tratamente: exfolieri cu sare, tratamente cu namol, impachetari cu alge. Tratamentele sunt recomandate pentru eliminarea celulitei, pentru detoxifiere si relaxare.
Alte metode de hidroterapie sunt sauna si baia de aburi, acele camere cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius si umiditate. Dupa sauna sau baie cu aburi, se poate trece la camera cu gheata (ice room), pentru un masaj scurt si intens. Aceasta terapie contribuie la revitalizarea organismului si la eliminarea toxinelor.
Citeste jurnalul.ro