7 lucruri despre căsnicie pe care mi-aș fi dorit să le știu ca proaspăt căsătorită
Publicat pe 26.06.2014 la 13:05 Actualizat pe 26.06.2014 la 18:19
Majoritatea pășeste în căsătorie sperând o viață plină de iubire și fericire și neștiind însă ce ar trebui să facă odată ce au luat această decizie și au făcut acest pas.
Winifred M. Reilly, terapeut și specialist în psihologia cuplului, face în Huffington Post o mărturisire interesantă și pilduitoare despre căsnicie. Într-o epocă a simulacrului și a relațiilor pasagere, privirea retrospectivă asupra instituției căsniciei problematizează în favoarea vieții în doi, a stabilității și a evoluției personale prin cuplu. O frumoasă dar realistă pledoarie despre dragoste, răbdare și înțelegere.
"Majoritatea pășeste în căsătorie sperând o viață plină de iubire și fericire fără a bănui ce ar trebui să facă odată ce au luat această decizie și au făcut acest pas. Mulți cred că suntem îndrăgostiți deoarece avem aceleași valori comune și vise, iar căsnicia va avea să dureze până la final. O mulțime de cupluri divorțează. Ne gândim: dacă suntem împreună, cât de greu poate fi?
Când eu și soțul meu ne-am căsătorit, mi-am asumat că, în ciuda lipsei noastre de experiență și a rolurilor de modele pe care le aveam, eram bine. Eram destul de realistă să știam că vom fi avut dificultățile noastre. Oricare vor fi acestea. Mi-am asumat că le vom face față, că vom fi o echipă invincibilă.
Ceea ce nu am luat niciodată în considerare a fost că una dintre cele mai mari dificultăți ale noastre vom fi chiar noi!
Nu este ușor să înveți cum să trăiești unul alături de celălalt. Este nevoie de răbdare, flexibilitate, o memorie scurtă atunci când vine vorba de dezamăgiri și una de lungă durată când vine vorba de lucruri bune. Din fericire, ne-am dat seama. Dar nu fără certuri, lupte și chiar gânduri ocazionale că poate nu vom face față.
Cum sezonul nunților este în plină desfășurare, consider acest post ca un dar pentru cei care sunt pe punctul de a începe un alt drum.
1. Nu vă speriați când o căsătorie se dovedește mai grea decât vă așteptați
Când vă luptați, amintiți-vă! Căsătoria nu e numai despre voi. Căsătoria este provocatoare, fără excepție. Niciunul dintre noi nu vine cu toate uneltele de care avem nevoie pentru succes, nici vreun ghod sau vreo hartă care să facă această călătorie mai ușoară.
Pur și simplu alergăm, în ciuda intențiilor noastre bune și a optimismului. Pentru majoritatea dintre noi căsătoria reprezintă o provocare ce ne prinde nepregătiți.
Însă acest lucru nu înseamnă că e ceva greșit. Înseamnă că mariajul este un profesor dur de la care avem foarte multe de învățat.
2. Nu te aștepta ca partidele de sex să fie mai interesante în următorii 60 de ani
Anii, copiii, stresul, cariera... și începem să ne dăm seama că ceva scârțâie. Este adevărat – noutatea dispare. Dar asta nu înseamnă că sexul se termină sau trebuie să devină plictisitor. Doar că, din când în când, trebuie să faci cu schimbul.
Căldura și prietenia vor deveni platforma dorințelor și erotismului.
Pentru un extra o-la-la... trebuie să găsești căi creative de a-l genera.
3. Cu cât mai corecți și cinstiți veți fi unul față de celălalt, cu atât mai fericiți veți deveni
Viața nu e corectă și nici căsnicia nu e. Ideea că un mariaj este 50-50 sau că cei doi trebuie să se întâlnească la jumătate... este o formulă a nefericirii.Cine vrea o viață îngrădită în care să ții cont cine ce a făcut, când, care ce datorează și cât? Ce contează că tu i-ai sunat pe ai lui și că el a lăsat vasele murdare în chiuvetă?
Străduiește-te să fii generoasă. Oferă suport.
Cuplurile fericite acordă o mai mare importanță la ceea ce oferă și o mai mică importanță la ceea ce primesc. La final oferitul și primitul devin unul și același lucru.
4. Învață cum să te împaci
Amândoi veți greși. Veți înțelege greșit anumite lucruri, veți avea probleme de comunicare, veți trece cu vederea și nu veți lua în considerare. Veți ridica vocea, veți întreba cu nerăbdare sau veți judeca. Uneori vă veți purta ca niște nemernici.
Într-o zi va trebui să vă cereți scuze și să iertați.
Nu, nu spun să cereți iertare în loc de a cere permisiune. Sugerez că este o bună idee să încerci să fii bun și decent dacă tot o dați în bară.
Ori de câte ori discutați, vă dați mâna sau faceți sex de împăcare, puneți la cale o strategie de reparare, o cale de reconecatre după un incident dureros. Este esențial!
5. Fiți pregătiți să faceți față diferențelor
Fie treceți cu vederea diferențele, fie învățați să lucrați cu ele.
A treia opțiune este să le faceți să dispară, ceea ce nu se va întâmpla niciodată!
6. O mulțime de lucruri care te deranjează sunt în legătură cu tine
Te-ai oprit vreodată să te întrebi de ce anumite lucruri pe care partenerul tău le face te deranjează?
De ce anumite comportamente ale partenerului ne face să vedem roșu?
Cu cât mai mare și mai intensă este reacția emoțională, cu atât mai mult are de a face cu lucruri din trecut. Lucruri pe care le porți cu tine din copilărie. Lucruri pe care doar tu le poți rezolva.
7. Vorba că “doi devin unul” sună bine, dar este de preferat să rămână doi!
Recunoaște. Fiecare dintre voi aveți o mulțime de opțiuni – fie că le exprimați sau nu. Aveți multe lucruri care vă plac sau nu, speranțele sau visele voastre. Fiecare vrea ceva doar pentru el, vrei să-ți urmezi propriile interese sau puțin spațiu.
Cuplurile fericite au vieți separate. Ei valorează integritatea celuilalt, nu se gândesc la celălalt ca la “jumătatea mai bună” sau ca la persoana care îl completează.
Căsătoria este o provocare. Poate nu va fi ușor, dar dacă sunteți deschiși și încercați să învățați mai mult despre voi înșivă, veți vedea că veți avea o căsnicie lungă și de success."