Abecedar pentru parinti

Publicat pe 21.09.2010 la 17:35 Actualizat pe 21.09.2010 la 17:47

Intrebarile vin spre parintii copilului foarte mic nu cu sacul, ci cu basculanta. O sumedenie de ingrijorari si semne de intrebare ii framanta pe parinti, cei care se uita la odorul lor ca la un bibelou pe care sa nu-l atingi nici cu o rasuflare. In intampinarea lor, vin explicatiile profesorului doctor Mihai Jianu privind problemele de sanatate care pot aparea in primii ani.

Renumitul profesor de medicina copilului, profesorul doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de ortopedie si chirurgie a coloanei vertebrale de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" are cateva indicatii pentru proaspetii parinti.

DUPA 3 LUNI

Cam pe la 3 luni, micutul se straduie sa ridice capul, stand pe burta. Atunci, se formeaza si prima curbura a coloanei vertebrale, cea din zona cervicala, din zona cefei. In jurul varstei de 6 luni, micutul incepe sa stea in sezut si, atunci, se produce a doua curbura a coloanei vertebrale, acea usoara cocoasa fireasca.

Cand copilul sta in popou, se intareste musculatura spatelui. Nu e bine sa fie fortat copilul sa stea in sezut mai devreme, la 4-5 luni, caci greutatea capului si a bratelor turtesc vertebrele. Procesul se finalizeaza abia la 8-9 luni, 1 an, 1 an si o luna. Daca copilul nu merge la varsta de 15 - 16 luni, el trebuie consultat de medici, pentru ca s-ar putea sa fie ceva in neregula.

MAI REPEDE, FETITELE!

Fetitele merg mai repede decat baietii. Statul in picioare si mersul se dobandesc in timp.
In casa, micutul trebuie lasat sa mearga descult, eventual, in ciorapei, fara sa i se puna ghete. Mersul cel mai normal este descult. Astfel, bolta labei piciorului, arcuirea oaselor labei piciorului se desavarsesc prin mersul descult. Afara, trebuie incaltat cu ghetute sau pantofi usori, cu talpa flexibila.

PLATFUS

O alta spaima, de cele mai multe ori nejustificata in randul parintilor, este ca nu cumva odrasla lor sa aiba piciorul plat, adica platfus. E normal ca, la inceput, talpa micutului sa atinga podeaua, fiindca bolta oaselor e formata, dar umpluta cu grasime. Piciorul plat este normal la copilul pana in 4 ani. Talonetele sunt inutile si chiar gresite, pentru ca deformeaza mersul. S-a ajuns la concluzia ca sunt inutile si acele exercitii facute copiilor de a rula talpa lor pe un facalet, de a-i obliga sa prinda cu degetele o batista, caci nu asa se arcuiesc oasele labei piciorului.

RECOMANDARI

Este gresit sa pui copilului ghete care depasesc glezna. Exista vorba ca trebuie ghetute inalte sa le tina copiilor glezna. Pai, glezna trebuie sa se formeze prin miscare. Cand ghetuta e inalta si carambulul ei tine glezna e o experienta pagu¬boasa, parca piciorusul ar fi in gips. Puneti-va in situatia de a merge pe strada cu clapari de schi, cam asa este obiceiul punerii de ghetute inalte si rigide in cazul copiilor. Cu ghete inalte se accen¬tueaza defectul unei slabiciuni a articulatiei gleznei.

CRACANATI

O alta preocupare a parintilor e ca micutii lor sunt cracanati. In realitate, medicina a stipulat ca, pana la 1 an si jumatate, toti copiii au picioarele in forma de „O". Intre 18 luni si 24 de luni, micutul are picioarele drepte, dar dupa 2 ani e normal ca picioarele sa fie intr-un usor „X", asa-numitul genuvalgum. Pentru a avea cat mai multe miscari, piciorul omului nu poate fi drept, ci la genunchi intr-un usor „X".

Sursa:jurnalul.ro

Foto: www.zastavki.com

În articolul

Abecedar pentru parinti

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x