Abecedar pentru parinti

Publicat pe 21.09.2010 la 17:35 Actualizat pe 21.09.2010 la 17:47

Intrebarile vin spre parintii copilului foarte mic nu cu sacul, ci cu basculanta. O sumedenie de ingrijorari si semne de intrebare ii framanta pe parinti, cei care se uita la odorul lor ca la un bibelou pe care sa nu-l atingi nici cu o rasuflare. In intampinarea lor, vin explicatiile profesorului doctor Mihai Jianu privind problemele de sanatate care pot aparea in primii ani.

Renumitul profesor de medicina copilului, profesorul doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de ortopedie si chirurgie a coloanei vertebrale de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" are cateva indicatii pentru proaspetii parinti.

DUPA 3 LUNI

Cam pe la 3 luni, micutul se straduie sa ridice capul, stand pe burta. Atunci, se formeaza si prima curbura a coloanei vertebrale, cea din zona cervicala, din zona cefei. In jurul varstei de 6 luni, micutul incepe sa stea in sezut si, atunci, se produce a doua curbura a coloanei vertebrale, acea usoara cocoasa fireasca.

Cand copilul sta in popou, se intareste musculatura spatelui. Nu e bine sa fie fortat copilul sa stea in sezut mai devreme, la 4-5 luni, caci greutatea capului si a bratelor turtesc vertebrele. Procesul se finalizeaza abia la 8-9 luni, 1 an, 1 an si o luna. Daca copilul nu merge la varsta de 15 - 16 luni, el trebuie consultat de medici, pentru ca s-ar putea sa fie ceva in neregula.

MAI REPEDE, FETITELE!

Fetitele merg mai repede decat baietii. Statul in picioare si mersul se dobandesc in timp.
In casa, micutul trebuie lasat sa mearga descult, eventual, in ciorapei, fara sa i se puna ghete. Mersul cel mai normal este descult. Astfel, bolta labei piciorului, arcuirea oaselor labei piciorului se desavarsesc prin mersul descult. Afara, trebuie incaltat cu ghetute sau pantofi usori, cu talpa flexibila.

PLATFUS

O alta spaima, de cele mai multe ori nejustificata in randul parintilor, este ca nu cumva odrasla lor sa aiba piciorul plat, adica platfus. E normal ca, la inceput, talpa micutului sa atinga podeaua, fiindca bolta oaselor e formata, dar umpluta cu grasime. Piciorul plat este normal la copilul pana in 4 ani. Talonetele sunt inutile si chiar gresite, pentru ca deformeaza mersul. S-a ajuns la concluzia ca sunt inutile si acele exercitii facute copiilor de a rula talpa lor pe un facalet, de a-i obliga sa prinda cu degetele o batista, caci nu asa se arcuiesc oasele labei piciorului.

RECOMANDARI

Este gresit sa pui copilului ghete care depasesc glezna. Exista vorba ca trebuie ghetute inalte sa le tina copiilor glezna. Pai, glezna trebuie sa se formeze prin miscare. Cand ghetuta e inalta si carambulul ei tine glezna e o experienta pagu¬boasa, parca piciorusul ar fi in gips. Puneti-va in situatia de a merge pe strada cu clapari de schi, cam asa este obiceiul punerii de ghetute inalte si rigide in cazul copiilor. Cu ghete inalte se accen¬tueaza defectul unei slabiciuni a articulatiei gleznei.

CRACANATI

O alta preocupare a parintilor e ca micutii lor sunt cracanati. In realitate, medicina a stipulat ca, pana la 1 an si jumatate, toti copiii au picioarele in forma de „O". Intre 18 luni si 24 de luni, micutul are picioarele drepte, dar dupa 2 ani e normal ca picioarele sa fie intr-un usor „X", asa-numitul genuvalgum. Pentru a avea cat mai multe miscari, piciorul omului nu poate fi drept, ci la genunchi intr-un usor „X".

Sursa:jurnalul.ro

Foto: www.zastavki.com

În articolul

Abecedar pentru parinti

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă agitată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
as.ro
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
MediCOOL
Tipuri de aparate dentare. Prin ce se diferențiază, cum se întrețin și ce efecte au în organism
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți
MediCOOL
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta pielea
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x