Aikido creste şansele de dezvoltare normala a copiilor cu Sindromul Down

Publicat pe 26.01.2011 la 17:35 Actualizat pe 26.01.2011 la 17:45

Federatia de Aikido Traditional are in derulare permanenta programe de educare a copiilor si tinerilor, ce vizeaza integrarea copiilor din familii descompuse, a copiilor cu probleme emotionale, de acomodare si comunicare si chiar autism.

Federatia de Aikido Traditional Kiai propune o abordare deosebita a modului in care sunt priviti copiii afectati de Sindromul Down, considerand ca, in afara inteligentei conventionale, a capacitatilor si abilitatilor motriciale, exista un factor ce poate fi utilizat ca sistem de comunicare si educare, ce sporeste sansele acestor copii de a se integra in societate. Este vorba de factorul emotional.

Un stil de lupta pur defensiv

Aikido este o arta martiala japoneza, ce se bazeaza pe utilizarea fortei adversarului prin aplicarea de tehnici articulare si eschive. Fiind un stil de lupta pur defensiv, Aikido nu organizeaza si nu participa la competitii. Exista in schimb numeroase demonstratii de maiestrie.


Principiul de baza in Aikido este armonia

Ceea ce diferentiaza aceasta metoda de abordare a copiilor cu Sindromul Down de cele utilizate deja este felul in care se relationeaza in Aikido. Astfel, copiii nu mai sunt tinuti la distanta de mediul social, de cele mai multe ori ostil lor, cu multa respingere, atat din partea adultilor: parinti, educatori, psihologi, cat si a copiilor.
Aikido permite abordarea individuala, dar si intr-un context de relationare intr-o colectivitate cu parametri socio-evolutivi normali. In Aikido trebuie subliniat aspectul noncompetitiei, al nonagresivitatii, al comunicarii bazate pe respect. Principiul de baza in Aikido este armonia. Aplicarea acestui principiu inlatura frustrarile generate de ideea ca nu este la fel ca ceilalti, ca nu poate, ca nu stie. Alt factor important este abordarea: corp, minte, suflet, spirit, ce contribuie la realizarea armonizarii.

Au nevoie sa se simta iubiti

Dupa o evaluare completa, copilul cu Sindrom Down este incurajat sa-si insuseasca prin proprie vointa atat abilitatile motriciale necesare miscarilor specifice din Aikido, cat si pe cele de comunicare verbala cu cel de langa el, dar nu neaparat asemanator lui. Parteneriatul dezvoltat intr-o atmosfera de bunavointa, toleranta si respect genereaza o stare de siguranta, de bine profund, de sanatate mentala si fizica. Copiii afectati de Sindromul Down au nevoie sa se simta iubiti, apreciati si sa nu fie exclusi sau priviti cu superioritate si curiozitate agresiva. Schimbarea partenerilor de lucru, abordarea miscarii fizice nonextenuant si fara constrangeri, duce la deprinderea unei comunicari acceptabile atat pentru copiii SD, cat si de copiii social normali (SN).

Sfatul specialistului
Shihan Adrian Vasilache, 6 Dan Aikido, Presedinte FEDERATIA DE AIKIDO TRADITIONAL KIAI

„Organizarea acestei forme de integrare pentru copiii cu Sindrom Down trebuie facuta gradual, fiind necesare urmatoarele etape:
1. Pregatirea psihologica a parintilor copiilor pentru a intelege ca o colaborare a copilului lor cu un copil SD va fi benefica, dandu-i posibilitatea sa discearna importanta comportamentului normal, echilibrat si tolerant atunci cand are in fata o persoana deosebita de el si de ceilalti.
2. Pregatirea copiilor pentru colaborarea cu cei din grupul SD. Perioada de acomodare este importanta si va fi facuta cu interesarea unor copii cu evidente aptitudini de comunicare nonagresiva si toleranta. Copiii SD vor fi antrenati prin elemente simple de incalzire, precum si lucru cu un partener, care sa ofere posibilitatea de evaluare cat mai exacta a fiecarui copil. Vor fi evidentiate calitatile motriciale, capacitatea de reproducere a miscarilor aratate, capacitatea de memorare, de comunicare si relationare, ca si reactia la stimuli externi. Urmeaza o etapa de socializare, in care se va constata viteza de adaptare si comunicare intre cele doua componente: SD si SN. In abordarea copiilor se aplica principiile armoniei, nu cele coercitive si autoritare. Toti copiii SD trebuie prezentati la aceste cursuri intr-un mod deosebit, cu o igiena stricta si o pregatire care sa ii surprinda placut si pe ei, dar si pe cei din jur si o vestimentatie specifica practicantilor de aikido cu grade superioare (kimono alb si hakama neagra), toate acestea ducand la o atmosfera propice actului propus.

În articolul

Aikido creste şansele de dezvoltare normala a copiilor cu Sindromul Down

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x