Ajuta-ti copilul sa devina creativ!

Publicat pe 08.10.2010 la 15:33 Actualizat pe 08.10.2010 la 16:09

Copiii, in special cei mai mici, cresc intr-o lume in care abilitatea lor de a comunica devine din ce in ce mai mult o abilitate care sa ii ajute nu doar sa se exprime, ci chiar sa se descurce in viata pur si simplu, sa aiba parte de reusite.

Cu atat de multe modalitati de comunicare la indemana: - email, telefon mobil, chat - abilitatea de a scrie, de a asterne ganduri pe hartie, s-ar putea pierde. In loc sa o lasam sa dispara incet, ar trebui sa punem bazele necesare pentru ca cei mici sa isi dezvolte aptitudinile de "scriitori".

Dezvoltarea unui stil echilibrat

Copiii din clasele primare nu invata doar sa citeasca, dar si sa fie concisi, clari sau poetici, daca este cazul. Astfel, se pune accentul si pe semnificatia cuvintelor, de aceea procesul acesta al invatarii se face treptat. Ei dezvolta o intelegere asupra a ceea ce inseamna literele si combinatiile de litere si li se dezvolta capacitatea de a compune texte coerente, prin care sa exprime ceea ce gandesc.

Nu forta lucrurile

A incerca sa ii impui prematur copilului un anumit stil de a scrie poate duce la frustrare, dar acest lucru nu inseamna ca nu poti sa ii sprijini sau sa ii stimulezi dezvoltarea cognitiva sau aptitudinile literare, care vor contribui intr-un final la un scris mai bun.

Daca are 8 ani si inca se poticneste cu acest lucru, nu inseamna ca a ramas in urma si ca nu este apt pentru asa ceva. Fiecare copil are un ritm, iar nu de putine ori, un copil care poate incepe mai greoi sa faca anumite lucruri, exceleaza mai tarziu in ele si ii intrece pe ceilalti printr-o atitudine buna, perseverenta si chiar descoperirea unor calitati pe care nu stia ca le poseda.

Citeste, citeste, citeste

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta pe cel mic este sa ii citesti. Cauta carti interesante, cu personaje pe care sa le indrageasca si pilde potrivite varstei sale. Abia mai apoi trece la carti clasice si asigura-te ca ii face placere ceea ce asculta, ca este interesat si intelege.

Discuta pe marginea textelor citite, fa corelatii cu lucruri care se intampla in viata reala, dezbate cu el daca e bine sau e rau ce a facut un anumit personaj. Astfel, el va retine mai usor si mai firesc ceea ce a ascultat.

Fa-i demonstratii

Fa din scris o parte importanta din viata ta. Scrie la randul tau scrisori, trimite felicitari si citeste-le si lor pentru a le arata cum trebuie compus un text. Eventual, roaga-i sa te ajute, implica-i in astfel de lucruri, incurajeaza-i sa isi lase biletele, sa ii scrie lui Mos Craciun si observa in ce fel se exprima.

Foto: blogs.smarter.com

În articolul

Ajuta-ti copilul sa devina creativ!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 aprilie 2025. Taurii trebuie să fie atenți la convingerile lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Boala trădată de simptome comune, precum bătăi neregulate ale inimii, transpiraţie şi respiraţie îngreunată
a1.ro
Drama neștiută a lui Andy Van de Gucht din sezonul 15 Chefi la cuțite. Prin ce a trecut cuțitul de aur al lui Chef Richard
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Ce se poate întâmpla în corpul tău dacă bei matcha în fiecare zi
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
Cum poți evita consumul de ulei hidrogenat. Alimentele care îl conțin
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x