Alaptatul - o hranire sanatoasa, insa fara vitamina D
Publicat pe 10.11.2010 la 21:37 Actualizat pe 10.11.2010 la 21:51
Alaptatul este o metoda de hranire naturala, recomandata de toti medicii. Insa niciodata nu s-a pus problema ca laptele matern nu contine vitamina D, foarte importanta pentru dezvoltarea copilului.
Dupa ce l-a nascut pe fiul sau anul trecut, Sarah Mann, o mama din San Francisco, a devenit una din femeile din SUA care a ales sa isi alapteze copilul.
"Mi s-a parut natural si lucrul cel mai important pentru el - aceasta a fost cea mai mare motivatie a mea" a spus Sarah, in varsta de 29 de ani.
Insa ceea ce tanara mama nu stia despre laptele matern - considerat o sursa de sanatate pentru cei mici - era ca are in componenta sa un foarte mic nivel de vitamina D, sau, uneori, chiar deloc.
Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda tuturor copiilor 400 de unitati internationale (IU) de vitamina D pe zi, iar o asemenea cantitate nu poate fi luata doar din laptele matern.
In general, oamenii isi iau vitamina D din lumina solara, insa specialistii recomanda mamelor sa nu isi expuna bebelusii sub varsta de sase luni la soare, deoarece creste riscul aparitiei cancerului de piele.
Importanta vitaminei D
Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciul si fosforul din mancare, dar si pentru dezvoltarea oaselor. Copiii care au carenta de vitamina D sunt mult mai predispusi la rahitism.
Vitamina D mai are si alte beneficii, printre care cresterea imunitatii si prevenirea cancerului si diabetului la maturitate.
In cazul lipsei vitaminei D din alimentatia bebelusului, pot aparea mai multe complicatii, cum ar fi riscul aparitiei osteoporozei, conform spuselor doctorului Jatinder Bhatia, de la Colegiul Medical din Georgia. El a mai notat ca perioada sub sase luni la bebelusi este foarte importanta pentru dezvoltarea oaselor, de aceea calciul si Vitamina D sunt necesare.
Foto: bornangels.com / www.giftbasketsgalore.com.au