Alimentatia nesanatoasa a mamei afecteaza copilul prin alaptare
Publicat pe 19.10.2010 la 17:26
Prima problema cu care se vor confrunta bebelusii mamelor cu o dieta bogata in lipide nesanatoase este obezitatea, care in timp duce la aparitia bolilor cardiovasculare, diabet, hipertensiune, maladii hepatice sau cancer.
Cercetarea a avut 96 de subiecti, atat femei care au grija de alimentatia lor, cat si mame care se lasau in voia poftelor si consumau produse bogate in grasimi trans. Concluzia a fost una ingrijoratoare.
Copiii celor care au avut un aport mai mare de 4,5 g de lipide trans au un risc dublu de acumulare de grasimi si, mai tarziu, de obezitate. Nu numai micutii vor avea probleme cu greutatea corporala, ci si mamele.
Acestea vor fi de sase ori mai predispuse la a capata depozite de grasimi nedorite, decat femeile care alapteaza si au un stil de viata sanatos. Realizatorii studiului, cercetatori de la Universitatea din Georgia, au atras atentia ca in perioada de alaptare femeile sunt mai predispuse la ingrasare decat in oricare alta perioada a vietii lor.
Studiul va trece intr-o noua etapa, pentru ca oamenii de stiinta implicati doresc sa ii urmareasca pe cei care sunt acum bebelusi, pentru a vedea daca efectele nocive ale consumului de grasimi trans se regasesc si in copilarie, adolescenta, maturitate.
Grasimile trans (sau grasimi nesaturate - cu acizi grasi ce contin izomeri trans - lanturile de atomi de carbon se regasesc pe parti opuse ale dublei legaturi) se gasesc cel mai adesea in margarina, produse de tip fast-food, de patiserie, dar si in unt, branzeturi grase, smantana, slanina, carne.
Din cauza problemelor de sanatate pe care le produc aceste lipide, Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut in 2003 recomandarea ca grasimile nesaturate sa nu depaseasca 1% in economia dietei zilnice.
citeste si Jurnalul National
foto: grigaitis.net