Alimentatia proasta, daunatoare dezvoltarii copiilor

Publicat pe 10.09.2010 la 11:54 Actualizat pe 10.09.2010 la 12:40

Exista mai multe alimente care pot favoriza dezvoltarea creierului copiilor. Exista insa si unele care pot altera acest proces. Problemele de memorie, lipsa concentrarii, deficitul de receptivitate sau chiar dementa pot fi consecinte ale unei alimentatii daunatoare dezvoltarii creierului. Iata ce fel de alimente trebuie sa eviti sa-i dai copilului:

Alimente sarate

Aceste alimente pot sa altereze starea de sanatate a copilului. O cantitate mare de sare ingerata zilnic poate conduce la cresterea presiunii arteriale, arteroscleroza si alte boli grave. In acelasi timp, poate deteriora arterele si afecta circulatia sangelui spre creier. Rezultatul poate fi afectarea functionarii celulelor creierului, fapt ce poate conduce la ischemie si hipoxie (oxigenarea insuficienta a tesuturilor), la pierderi de memorie si retard mental. Un copil are nevoie de un aport zinic de 4 grame de sare pentru ca organismul lui sa functioneze normal.

Alimente care contin organisme modificate genetic

Studii medicale au demonstrat ca daca femeile insarcinate consuma des in ultimul trimestru de sarcina alimente ce contin organisme modificate genetic atunci fatul poate sa aiba un deficit de zinc. In cazul copiilor mai mici de un an aceste alimente pot determina o necroza a celulelor creierului. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca adultii sa nu consume mai mult de 4 grame de OMG zilnic, iar femeile insarcinate si copiii sa nu consume deloc sau foarte putin alimente ce contin OMG.

Alimente prajite

Peroxidarea lipidelor poate cauza imbatranirea prematura a creierului sau dementa, compromitand dezvoltarea normala a creierului. Baconul, pestele afumat si alte alimente prajite la temperaturi mai mari de 200 de grade sunt supuse procesului de peroxidare a lipidelor. Parintii trebuie sa dea copiilor cat mai putine astfel de alimente.

Alimente ce contin plumb

Cercetari de specialitate au dovedit ca plumbul din alimente poate omori celulele creierului. Alimentele pot fi contaminate cu plumb daca sunt tinute in vase in componenta carora intra plumb sau sunt vopsite cu vopsele ce contin plumb.

Alimente care contin aluminiu

Copiii care mananca des alimente ce contin aluminiu pot avea pierderi de memorie, sunt mai putin receptivi si pot avea chiar dementa. Aluminiul se gaseste in mod natural in multe alimente, dar intr-o cantitate neglijabila, ce nu dauneaza sanatatii. In anumite conditii insa, acest aport poate creste atunci cand, in prepararea alimentelor, sunt folositi aditivi alimentari ce contin compusi ai aluminiului, cum este fosfatul de aluminiu.

Citeste si Revista Felicia
Foto: www.ivillage.com

În articolul

Alimentatia proasta, daunatoare dezvoltarii copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x