Amenajarea camerei bebelusului
Publicat pe 19.08.2010 la 16:06 Actualizat pe 19.08.2010 la 18:30
Nu exista niciun motiv pentru care camera in care copilul isi va petrece primii ani din viata sa fie o improvizatie. Camera copilului trebuie sa fie un spatiu care il protejeaza, confortabil, un loc separat de restul casei, in care conditiile de trai sunt diferite fata de ale celorlalti locatari. Copiii au nevoi specifice de liniste, luminozitate, caldura, in special in primii ani de viata.
Ambient
Dintre toate camerele casei, alege-o pentru nou-nascut pe cea mai calduroasa si mai luminoasa, chiar daca pentru asta trebuie sa-ti sacrifici propriul dormitor. Este foarte important ca soarele sa ajunga in camera, altfel dezvoltarea pruncului va fi afectata. Intocmai ca o planta delicata, daca este tinut la umbra copilul va creste morocanos si n-ai sa stii de ce.
Ambianta camerei copilului trebuie sa fie una calma, odihnitoare, avand in vedere ca in primele luni bebelusii dorm foarte mult. Culorile pastelate sunt cele recomandabile pentru aceasta camera: roz pentru fetite si bleu pentru baieti sunt cele doua culori-etalon, intalnite de la hainutele de spital sau de botez pana la culoarea caruciorului, a patutului si aproape a tuturor accesoriilor.
In aceasta camera trebuie sa se poata face intuneric in timpul zilei, pentru odihna de dupa-amiaza, astfel ca este bine sa montezi transperante, storuri sau macar draperii mai dense. Nu folosi insa snururi si cordoane la draperii, pentru ca micutii se pot strangula involuntar. De asemenea, nu folosi decoratiuni care pot fi sparte in bucati mai mici, gen bibelouri sau jucarii cu bilute, monede etc. Este foarte periculos, in special cand nu esti de fata si micutul ramane singur sa-si satisfaca propria curiozitate.
Ai mare grija ca in camera aerul sa nu fie uscat. Chiar daca este iarna si vrei ca micutului sa-i fie cald, aerotermele, caloriferele si toate electronicele care dau caldura usuca, in acelasi timp, aerul. Este obligatoriu sa folosesti umidificatoare, care se gasesc in farmacii, speciale pentru nou-nascuti. Medicul pediatru te poate ajuta sa alegi un model. In cazul in care aerul din camera este foarte uscat, mucoasa nazala, bucala si intreaga epiderma a copilului se usuca si devine dureroasa, apar usturimi si stare de indispozitie, intocmai ca la adulti.
De asemenea, evita sa fumezi in camera sau in apropiere de camera copilului. Fumul de tigara este extrem de iritant pentru ochii si mucoasele lor.
Peretii
Incurajeaza creativitatea copilului tau desenand peretii camerei sale cu personaje haioase din desene animate. Copiii apreciaza instinctiv lucrurile incarcate de energie pozitiva. In primele luni, vazul nu este dezvoltat, ei percepand doar niste umbre, mai vagi sau mai pronuntate. Personajele din desene animate, Miky Mouse, Donald, dar in special pestii din “Finding Nemo”, scoici, corali sunt foarte dragute, desenate in culori vii si pot deveni prietenii copilului in timp, pe masura ce le descopera forma si culoarea. Copiilor le place foarte mult sa se uite la culori contrastante, astfel ca daca desenezi un peste ai grija sa aiba dungi, sau picteaza mai multi pesti de diferite culori, coralii sa apara ca pete de culoare roz pe fondul apei albastre etc.
Daca nu-ti plac picturile poti atarna de lustra sau chiar de pereti stelute, o luna si cativa norisori, astfel ca aspectul camerei sa fie acela de cer insetelat. Se gasesc si in varianta fosforescenta. Desigur, daca nu atarni decat un carusel deasupra patutului nu impiedici cu nimic buna crestere si dezvoltare a copilului.
Cele de mai sus sunt sugestii si recomandari de la pediatri si parinti din intreaga lume. Dar, desigur, conteaza si gusturile tale, nu e musai ca si casa voastra sa arate ca gradinita, cresa sau sectia de neonatologie. De asemenea, conteaza daca micutul va sta singur in acea camera sau o va imparti cu unul sau mai multi frati mai mari.
Podeaua
Desi pare irelevant, ce pui pe jos in camera copiilor este foarte important. Trebuie evitate, pe cat posibil, covoarele mitoase, vechi, care acumuleaza praf. Podeaua trebuie sa fie curatata temeinic inainte de nasterea copilului si acoperita cu un covor sau o mocheta noua. Ideal ar fi, macar pentru aceasta camera, sa folosesti un strat de burete sub covor, pentru ca podeaua sa fie moale. Se stie ca micutii stau foarte mult pe jos atunci cand se joaca si dusumelele din multe case sunt friguroase sau usile exterioare si interioare nu se inchid bine si e curent. De asemenea, unii copii mai voiosi din fire s-ar putea sa vrea sa se dea singuri jos din pat, pe la un an, si sa cada, asa incat cu cat e mai moale terenul de aterizare, cu atat mai bine pentru sanatatea lui.
Ai grija ca podeaua din camera copilului sa fie in permanenta curata, tocmai fiindca micutului ii place sa stea pe jos. Nu intra incaltat cu pantofii de afara, nu lasa musafirii sa intre in camera lui, nu intra cu caruciorul de exterior in dormitor.
Lumina
Lumina din camera bebelusului trebuie sa fie in cea mai mare parte naturala. Chiar daca in primele luni va dormi mai mult si va avea nevoie de penumbra sau intuneric, camera trebuie sa fie una luminoasa pentru urmatoarea perioada. Dupa ce copilul s-a trezit ridica transperantele, deschide obloanele si lasa lumina sa intre in camera, altfel se va obisnui sa leneveasca in pat dupa ce s-a trezit. Foarte mult din obiceiurile noastre actuale isi au radacina in modul in care am fost crescuti cand eram mici. Surprinzator de multe chiar.
Patul
Am lasat special la urma cea mai importanta piesa de mobilier din camera copilului, cea de care depind bunul somn, odihna si refacerea lui. Patuturile nou-nascutilor nu trebuie asezate in dreptul geamului, al caloriferului sau al usii. Gaseste cel mai ferit loc din camera pentru amplasarea acestuia.
Nu conteaza foarte tare din ce material este facut, lemn sau metal, pentru ca micutul nu va intra in contact cu acesta inca de la inceput. Dar conteaza finisajele, sa nu fie parti ascutite, taioase, cuie la vedere, vopseaua sa fie de buna calitate si sa nu fie sarita. Atentie si la zabrelele lateralelor, e important sa nu fie foarte apropiate, si copilul sa-si prinda piciorusele intre ele, dar nici foarte rare, incat sa-i incapa capul.
Cel putin pentru primele luni de viata este bine sa folosim aparatoare sau pernute pe care sa le punem intre copil si marginile patutului, pentru a evita ranirea lui. Copiii viseaza si se misca in timpul somnului la fel ca toti oamenii si s-ar putea lovi de lateralele contondente. Patuturile se vand si cu protectie, care este detasabila.
Oferta magazinelor de profil este foarte generoasa, iar preturile sunt pentru toate buzunarele. Exista si optiunea second-hand, dar te sfatuiesc sa folosesti obiecte doar de la copii cunoscuti, eventual din familie. Daca totusi ai achizitionat patutul de la necunoscuti, reconditioneaza-l inainte de a-l folosi: razuieste vopseaua veche, niveleaza bine cu polizorul, revopseste si lacuieste cu o vopsea nepoluanta.
Mult mai importanta este salteaua pe care va dormi copilul. Aceasta trebuie sa fie dreapta, mai tare, desi nu foarte rigida, si sa tina coloana vertebrala dreapta. Deasupra saltelei se asaza lenjeria, care trebuie sa fie moale si calduroasa. Salteaua trebuie curatata si ea periodic, pentru ca se acumuleaza praf, particule din aer si stratul superficial al pielii bebelusului, care se exfoliaza.
Si in privinta saltelei exista nenumarate oferte, nu atat ca forma, care este aceeasi, dar ca si compozitie, ca protectie antialergica, elasticitate si multe alte criterii pe care nu le aflam decat de la specialisti, in ziua in care apelam la ei pentru indrumare. Este bine ca de la calitatea saltelei sa nu faci rabat, oricat de mult ar costa. De calitatile acesteia depinde foarte mult sanatatea copilului pe toata durata vietii sale, iar unii dintre noi stim ce inseamna o coloana stramba si durerile de spate. N-am vrea ca si micutul tau sa experimenteze toate acestea de la o varsta asa frageda, nu?
Lista obiectelor necesare unui nou-nascut
O sa fii surprins de cate lucruri e nevoie pentru camera copilului. Nu e vorba numai despre mobilier, ci de foarte multe alte lucruri, unele absolut necesare, carora trebuie sa te gandesti cum si unde le faci loc. Iata mai jos o lista care nu are pretentia ca este completa.
patut cu laterale si protectie laterala
saltea
balansoar in care il adormi
cosulet pentru nou-nascuti sau leagan in care il tii in timp ce faci treburi casnice
raft cu carti de ingrijire recomandate de pediatru
dulap cu hainute, asternuturi, prosoape si paturi
masuta de infasat si fata de masa (cu sertare si accesorii)
recipient pentru scutece noi, pudra de talc, creme etc.
cosuri de rufe
premergator, necesar de la varsta de cateva luni incolo
scaun inalt de servit masa
pleduri, paturi, perne de izolat geamurile
umidificator, purificator si purificator de aer
monitor audio/video prin care auzi/vezi ce se petrece in camera copilului chiar daca nu esti acolo
Foto: dutchboy.com