Autismul, mai frecvent la baieti

Publicat pe 04.04.2011 la 17:38 Actualizat pe 04.04.2011 la 17:41

Autismul este o afectiune neuro-comportamentala care afecteaza grav capacitatea de comunicare si interactiune sociala si care se manifesta din primii trei ani de viata. Gravitatea fenomenului, raspandirea sa din ce in ce mai mare, dar si importanta unui diagnostic corect si precoce in evolutia ulterioara a copilului sunt marcate prin declararea zilei de 2 aprilie drept Ziua Internationala de Constientizare a Autismului. In multe tari, manifestarile dedicate acestui fenomen vor continua insa intreaga luna.

Incidenta afectiunii este in crestere, mai ales in ultimii 20 de ani (lucru probabil datorat si progreselor diagnostice). Nu se cunoaste etiologia bolii, fiind implicati factori genetici, toxici sau infectiosi (cel mai frecvent a fost constatata infectia cu rubeola a mamei in timpul sarcinii). In ciuda speculatiilor, nu a fost demonstrata nicio legatura intre vaccinare si autism. Este cert insa ca maladia afecteaza de trei-patru ori mai frecvent baietii decat fetele si ca exista o tendinta de aglomerare familiala a cazurilor de imbolnavire.

Boala este descoperita foarte devreme in copilarie, de regula in primii trei ani de viata. Uneori este evidenta de la inceput, alteori copilul se dezvolta normal in primii doi ani, pentru ca apoi sa se produca o involutie dramatica. Tulburarile vizeaza limbajul, interactiunea cu cei din jur si comportamentul. Astfel, copilul nu raspunde cand este strigat pe nume si pare ca nu aude ce i se spune, desi testele auditive sunt normale.

El evita sa ii priveasca in ochi pe cei din jur. Spre deosebire de ceilalti copii, care in jurul varstei de un an pot indica cu aratatorul, la distanta, un obiect care ii intereseaza, copiii cu autism arata obiectul care ii preocupa doar atingandu-l. Ei au dificultati in a intelege sentimentele si intentiile celor din jur si nu doresc sa primeasca afectiune sau sa fie afectuosi cu cei din jur.

Copiii cu autism fie vorbesc tarziu, dupa doi ani, fie incep sa vorbeasca normal, formand cuvinte si propozitii, dar dupa un timp isi pierd aceasta capacitate. In final, cam 40% dintre ei nu vorbesc deloc. Tonul si ritmul vorbirii este de asemenea anormal. Copiii repeta cuvinte, fraze, dar nu initiaza o conversatie, o continua cu greutate si nu discuta decat despre ceea ce ii intereseaza. Nu doresc sa se joace cu alti copii sau uneori nu stiu cum sa o faca, preferand sa se joace singuri, sa se retraga intr-o lume interioara. Ei repeta obsesiv unele miscari (rostogolire, invartire, clatinatul capului, batai din palme) sau unele gesturi ciudate. Se obisnuiesc cu o anumita rutina, dezvolta chiar ritualuri si se opun la cea mai mica schimbare.

Prezinta o perceptie anormala, sunt foarte sensibili la lumina, sunete, atingere, dar pot avea o rezistenta uimitoare la durere, de multe ori parintii nerealizand ca acestia sufera de ceva decat atunci cand observa semne de ranire. Ei sunt fascinati de anumite obiecte si interesati de cele mai multe ori doar de anumite detalii ale acestora. Majoritatea copiilor prezinta tulburari de somn. Uneori au o inteligenta normala, alteori un retard mintal usor sau marcat, dar multi dintre ei prezinta aptitudini deosebite in domeniul matematicii, desenului si muzicii.

Cu cat boala este descoperita mai devreme si terapia initiata precoce, cu atat copilul are sanse mai mari de dezvoltare normala. Diagnosticul este pus intotdeauna de un specialist, dar primele manifestari sunt descoperite de parinti sau de medicul de familie, asa ca nu ezitati sa ii impartasiti acestuia orice anomalie pe care o observati. Nu exista un tratament specific, ci mai multe tipuri de terapii - comportamentala, de comunicare sau educationala, care trebuie aplicate de specialisti.

Citeste si Jurnalul!

FOTO: helpyourautisticchildblog.com

În articolul

Autismul, mai frecvent la baieti

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Investiţie uriaşă în România. Afacerea de 88 de milioane de euro realizată de o firmă de Cehia, în Constanţa
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga avere fabuloasă
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x