Bebelusul - descifrarea comunicarii prin tipete

Publicat pe 20.09.2010 la 12:27

Desi recent venit pe lume, bebelusul va incerca sa comunice cu cei din jurul sau. El va apela destul de des la tipete si plansete pentru a se face auzit si inteles. Daca pentru cei care nu sunt parinti, a face distinctia intre diverse tipuri de sunete poate parea fara rost, o mama va descifra instinctiv tipetele copilului sau. In primul rand, in momentul in care o femeie isi aude pruncul tipand, pulsul ei se accelereaza, iar potentialul ei bioelectric se ridica. Mamele care alapteaza constata chiar ca, receptand tipatul sugarului, incep aproape spontan sa secrete lapte.

Diferite tipete, diferite stari

Tipatul de baza este unul normal, ce dureaza cam o jumatate de secunda si este insotit de o inspiratie scurta, de una sau doua zecimi de secunda, apoi cu un suierat mai ascutit, el pare putin mai lung. In primele luni, tipatul de baza se desfasoara asa si are o frecventa de 250 pana la 450 herti.

Tipatul de manie sau de suparare este usor de recunoscut de catre parinti. Auzindu-l, adultii sunt exasperati, singura persoana calma fiind doar mama. Este o varianta a tipatului de baza, transformat de forta cu care copilul face sa treaca aerul prin corzile vocale. Aceasta ii da de altfel, variatia de sunet.

Tipatul de durere este jalnic, durand una sau mai multe secunde (4 secunde), dupa care dureaza o perioada aproape dubla de liniste, timpul necesar expiratiei. Dupa aceasta insa, urmeaza o serie de tipete expiratorii, de durata variabila, alternand cu suieratul inspiratiei.

In tipatul de chemare, cand de fapt nu il doare nimic, dar doreste sa stie ca este cineva in preajma, copilul va incepe cu cateva scancete, apoi va continua cu un tipat prelungit.

Ce faceti cand copilul plange?

Studiile arata ca tipatul este un veritabil mesaj din partea copilului. Raspunzandu-i, stabiliti dialogul cu el, care pe zi ce trece se imbogateste. Cu vremea, veti incepe sa priviti in ochii copilului vostru si il veti vedea surazand, semn care la varsta de 2 luni exprima deja sentimentul sau de multumire. De altfel, mimica micutului este un intreg si bogat limbaj, pe care mamele invata repede sa-l decodifice.

Dar nu uitati, mai tarziu, copiii care plang des sunt cei a caror mama nu a stiut cum sa le recepteze si interpreteze din timp tipetele. Catre varsta de un an, copiii plang mai ales cand chemarile lor nu sunt luate in seama. Puteti face insa urmatorul test: cand plange, indiferent din ce motiv, luati copilul cu drag in brate, vorbiti-i calm, cantati-i si plimbati-va cu el, tinandu-l lipit de dumneavoastra. Suparararea ii va trece repede si veti vedea cat de fericit este ca va are alaturi.

Urmareste si a1.ro

foto: travel.webshots.com

În articolul

Bebelusul - descifrarea comunicarii prin tipete

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x