Bebelusul - descifrarea comunicarii prin tipete

Publicat pe 20.09.2010 la 12:27

Desi recent venit pe lume, bebelusul va incerca sa comunice cu cei din jurul sau. El va apela destul de des la tipete si plansete pentru a se face auzit si inteles. Daca pentru cei care nu sunt parinti, a face distinctia intre diverse tipuri de sunete poate parea fara rost, o mama va descifra instinctiv tipetele copilului sau. In primul rand, in momentul in care o femeie isi aude pruncul tipand, pulsul ei se accelereaza, iar potentialul ei bioelectric se ridica. Mamele care alapteaza constata chiar ca, receptand tipatul sugarului, incep aproape spontan sa secrete lapte.

Diferite tipete, diferite stari

Tipatul de baza este unul normal, ce dureaza cam o jumatate de secunda si este insotit de o inspiratie scurta, de una sau doua zecimi de secunda, apoi cu un suierat mai ascutit, el pare putin mai lung. In primele luni, tipatul de baza se desfasoara asa si are o frecventa de 250 pana la 450 herti.

Tipatul de manie sau de suparare este usor de recunoscut de catre parinti. Auzindu-l, adultii sunt exasperati, singura persoana calma fiind doar mama. Este o varianta a tipatului de baza, transformat de forta cu care copilul face sa treaca aerul prin corzile vocale. Aceasta ii da de altfel, variatia de sunet.

Tipatul de durere este jalnic, durand una sau mai multe secunde (4 secunde), dupa care dureaza o perioada aproape dubla de liniste, timpul necesar expiratiei. Dupa aceasta insa, urmeaza o serie de tipete expiratorii, de durata variabila, alternand cu suieratul inspiratiei.

In tipatul de chemare, cand de fapt nu il doare nimic, dar doreste sa stie ca este cineva in preajma, copilul va incepe cu cateva scancete, apoi va continua cu un tipat prelungit.

Ce faceti cand copilul plange?

Studiile arata ca tipatul este un veritabil mesaj din partea copilului. Raspunzandu-i, stabiliti dialogul cu el, care pe zi ce trece se imbogateste. Cu vremea, veti incepe sa priviti in ochii copilului vostru si il veti vedea surazand, semn care la varsta de 2 luni exprima deja sentimentul sau de multumire. De altfel, mimica micutului este un intreg si bogat limbaj, pe care mamele invata repede sa-l decodifice.

Dar nu uitati, mai tarziu, copiii care plang des sunt cei a caror mama nu a stiut cum sa le recepteze si interpreteze din timp tipetele. Catre varsta de un an, copiii plang mai ales cand chemarile lor nu sunt luate in seama. Puteti face insa urmatorul test: cand plange, indiferent din ce motiv, luati copilul cu drag in brate, vorbiti-i calm, cantati-i si plimbati-va cu el, tinandu-l lipit de dumneavoastra. Suparararea ii va trece repede si veti vedea cat de fericit este ca va are alaturi.

Urmareste si a1.ro

foto: travel.webshots.com

În articolul

Bebelusul - descifrarea comunicarii prin tipete

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x