Care sunt secretele unei vieti de cuplu reusite

Publicat pe 27.11.2010 la 00:54 Actualizat pe 27.11.2010 la 01:16

Ce le face pe unele cupluri sa fie mai fericite decat altele? Sunt partenerii mai potriviti unul pentru celalalt sau trec prin aceleasi frustrari ca toti altii, insa le fac fata intr-un mod mai eficient?

De-a lungul anilor, psihologii au dedicat mii de ore studiind comportamentul cuplurilor. Ce au descoperit este destul de surprinzator: exista anumite lucruri pe care cuplurile fericite se pare ca le stiu, instinctiv.

Acestea nu tin de atitudini fundamentale sau de un anumit stil de viata. De cele mai multe ori, nivelul de fericire poate fi observat din gesturi aparent marunte. De exemplu, intr-o cearta, daca unul dintre cei doi este obisnuit sa faca la un moment dat o mutra comica, sa spuna o gluma sau sa ii aminteasca celuilalt despre momentele bune pe care le-au avut impreuna, cuplul are mai mari sanse sa depaseasca mai bine conflictul.

Le aminteste de faptul ca pot continua sa fie intr-o stare de furie sau pot realiza cat de prostesc este totul si sa se opreasca. Incercarea de a indrepta situatia inainte ca ea sa evolueze periculos este mai benefica decat cea de a obtine o victorie.

Fiecare dintre noi este de altfel capabil de a se bucura de o relatie mai buna, daca suntem capabili si dispusi sa dobandim cateva aptitudini mici, dar esentiale:

Amintiti-va de momentele bune

Pentru cartea ei "Cel mai bine tinute secrete", psihologul Janet Reibstein a intervievat mai mult de 200 de cupluri pentru a descoperi care sunt lucrurile care ii fac sa reuseasca sa ajunga la echilibru. O trasatura constanta este aceea ca majoritatea celor fericiti au capacitatea de a-si aminti lucrurile frumoase, desi sunt in mijlocul unui conflict de proportii. Oricat de tare s-ar certa si oricata tensiune ar fi intre ei, acestia reusesc sa mentina o perspectiva istorica asupra relatiei, sa priveasca in urma si sa aduca in prezent sentimentul de fericire pe care il traiesc in general.

2010/11/24//150653-couple-cards-2.jpg

Ei sunt cei care in loc sa isi arunce cuvinte grele, se opresc la timp si isi spun ceva frumos, surprinzator, isi arata o fotografie, fac o gluma, se imbratiseaza. Este important ca cei doi sa realizeze cat de irationala poate deveni o cearta si cand nu duce nicaieri, sa ii puna punct, sa revina la ce este cu adevarat important intre ei.

Scuzele nu sunt importante

A merge la culcare suparati nu este cel mai rau lucru care vi se poate intampla - poate fi doar o cale de a sparge tensiunea. Putem cauta tot felul de argumente care sa ne ajute sa iesim invingatori dintr-o cearta, dar asta nu inseamna ca victoria nu poate avea un gust amar. Uneori, cand unul castiga o disputa, distruge ceva din relatie, din complicitatea care ar trebui sa existe, chiar si in clipele dificile. Insa cand relatia se pune pe primul loc si ambii sunt dispusi sa caute solutii, ei pot depasi eficient nemultumirile.

A considera ca o cearta trebuie sa aiba o concluzie si cineva sau ambii trebuie sa isi ceara apoi iertare, poate fi destul de daunator. De fapt, cel mai bine este sa acceptam ca in cele mai multe cazuri, certurile in cuplu nu au rezolvare. Unele cupluri petrec ani intregi incercand sa se schimbe unul pe celalalt, dar nu inteleg ca pur si simplu este imposibil.

Si acest lucru este cauzat de faptul ca cele mai multe neintelegeri isi au radacina in diferente fundamentale ce tin de stilul de viata, personalitate sau valori morale. Poate suna fatalist, insa a accepta astfel de lucruri le ajuta de altfel sa mearga inainte si sa caute strategii de a trai armonios cu aceste diferente, in loc sa intre in capcana unor batalii fara sfarsit, ce nu pot fi oricum castigate.

Intalnirile romantice nu sunt esentiale

O alta caracteristica a cuplurilor de success este modul in care petrec timpul impreuna. Ni se spune mereu cat de important este ca un cuplu sa petreaca momente speciale, doar in doi. Intr-adevar, poate fi benefic, insa psihologii au descoperit ca de fapt timpul petrecut impreuna in activitati banale, de rutina, este ceea ce ii face sa se inteleaga mai bine: a avea un ritual al cumparaturilor facute impreuna in mod regulat, a gati impreuna, a urmari acelasi serial, a merge la culcare la aceeasi ora - pe scurt, a trai oarecum in acelasi ritm si a dezvolta cateva obiceiuri despre care sa li se para firesc sa le faca doar impreuna.

Mai mult, atunci cand cei doi isi aloca timp pentru a fi doar ei doi, este mai eficient sa aiba cateva zile succesive sau un weekend intreg o data pe luna, decat o seara pe saptamana. Ni se spune ca o intalnire romantica saptamanala este recomandata pentru mentinerea romantismului, insa nu ii permite neaparat fiecarui partener sa se detaseze de tot si sa se relateze. Poate fi mai utila o pauza mai lunga si mai putin frecventa, in care se poate intr-adevar stabili o legatura, decat cateva dese, dar prea scurte pentru a se putea bucura intr-adevar de ele.

Atingerile sunt importante

Inca din 1938, psihologul Lewis Terman a descoperit ca legatura dintre frecventa actelor sexuale si fericirea in cuplu este destul de mica. Cu toate acestea, nu de putine ori auzim ca o viata sexuala activa este un barometru al multumirii intr-un cuplu. Insa, ceea ce au in comun cuplurile fericite este capacitatea de a se bucura de relatii fizice, fara ca aceasta sa insemne neaparat sex.

2010/11/24//150654-couple-cooking-pizza.jpg

Secretul este ca astfel de cupluri stiu sa separe afectiunea fizica de sex; ei le vad ca pe doua lucruri diferite si separate. Partenerii au contacte fizice destul de dese, in moduri non-sexuale, dar pline de iubire. Ei se ating in treacat prin casa, se imbratiseaza, se prind de mana sau isi ofera cate un sarut, se mangaie, insa toate acestea nu duc la sex, ci sunt gesturi marunte, care se intampla scurt si frecvent. Se pare ca o astfel de apropiere fizica este de fapt mai importanta decat sexul in sine.

Fiti empatici

A fi constienti de impactul pe care il avem unul asupra celuilalt poate fi destul de dificil atunci cand suntem prinsi in propriile momente de confuzie. Insa cuplurile reusite sunt constiente de vulnerabilitatea emotiilor celuilalt si fac un efort in a-si ajusta comportamentul.

Cand unul dintre ei vine acasa dupa o zi de munca, de exemplu, iar celalat observa cat este de obosit si abatut, face un efort pentru a fi cel optimist si vesel, pregateste masa si incearca sa il relaxeze pe cel iubit.

Atunci cand exista complementaritate, cuplul este puternic. Cei doi functioneaza ca un intreg atunci cand stiu sa se sprijine reciproc, sa se tempereze unul pe celalalt cand este cazul si sa fie pe rand, cel puternic, cel hotarat, dar si cel slab, care are nevoie de grija si protectie.

Adevarul nu este cea mai buna solutie

A dori sa fii complet sincer cu partenerul tau nu este chiar cea mai buna modalitate de a trai fericiti. De altfel, cuplurile de succes sunt cele care stiu sa se abtina in momentele tensionate si sa nu isi spuna adevarata parere atunci cand ar putea produce rau. Este important sa nu devenim foarte critici in discutiile delicate.

Cand anumite lucruri sunt formulate cu voce tare, ele pot rani in moduri ireparabile. Chiar daca cel pe care le-a spus isi cere scuze, cuvintele nu mai pot fi retrase iar uneori sunt cu greu uitate. Atunci cand este vorba de familia partenerului, un prieten sau chiar o decizie gresita pe care acesta a luat-o, se recomanda diplomatia.

A-i spune sotului ca nu ti-a placut niciodata de mama lui sau a-i spune sotiei ca prietena ei cea mai buna este o ciudata sunt lucruri care nu au cum sa produca rezultate pozitive. Din contra. Unele lucruri pe care le gandim pot fi exagerate din cauza certei in care ne aflam si putem spune la nervi ceea ce nu trebuie. Iar apoi cu greu mai putem indrepta lucrurile.

Citeste si a1.ro

Foto: intlifepain.org, 7inheaven.com,

greatpizzarecipes.com

În articolul

Care sunt secretele unei vieti de cuplu reusite

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x