Casatoria, confesiuni din diferite colturi ale lumii
Publicat pe 01.09.2010 la 18:11 Actualizat pe 01.09.2010 la 20:26
Conform Dictionarului Explicativ roman, casatoria este o “uniune legala, liber consimtita intre un barbat si o femeie pentru intemeierea unei familii”. Tinand cont de faptul ca aceasta este doar teorie, apare o intrebare, la care raspunsul poate fi subiectiv: mai este casatoria ce a fost odata?
Casatorie, iubire, sex, divort si relatii extraconjugale – subiectele pe care Oprah le-a abordat intr-una din emisiunile sale. Viziunea asupra casatoriei si iubirii, din 3 colturi ale lumii, cum se aseamana si cum difera oamenii in ceea ce priveste viata personala, in functie de nationalitate.
Cairo, Egipt
Heba traieste intr-o tara conservatoare, in care religia si occidentalismul nu se prea intersecteaza. Aceasta a trecut peste barierele traditionale si a devenit una din putinele femei care s-a gandit, in primul rand, la sine. Este divortata, are un job ca designer si locuieste cu mama sa.
Aceasta a spus despre societatea in care traieste ca exista foarte multe tabuuri. De exemplu, femeile care poarta val si cele care nu poarta se afla intr-o reala contradictie, deoarece sunt la mijloc principii religioase si traditionale.
Independenta femeii egiptene se rezuma doar la perioada adolescentei, urmatorul pas fiind casatoria, care aduce cu sine sentimentul ca femeia trebuie, in numele moralitatii, sa se dedice total sotului si viitorilor copii. Sunt foarte putine cazuri in care femeile lucreaza si dupa casatorie, aceste “acte de independenta” sfarsindu-se adesea printr-un inevitabil divort.
Daca in tarile din Occident, cuplurile prefera sa locuiasca o vreme impreuna inainte sa se casatoreasca, in Egipt nici nu se pune problema de un asemenea compromis. Concubinajul este un gen de relatie tabu, recomandat fiind ca femeia sa fie casta pana in momentul nuntii. Dupa aceea va trebui sa indeplineasca si sa respecte cerintele sotului.
Semnificatia valului, intre religie si cultura
Heba este considerata non-conformista in societatea sa, desi a ramas fidela credintelor stravechi. Ea a afirmat ca femeile cu val sunt “pioase”, pe cand femeile care nu poarta val sunt mai deschise catre nou, catre occidentalizare.
“In fond, valul este un angajament personal, pe care il fac femeile si nu refletcta in niciun caz inteligenta sau modul de percepere al acesteia asupra lumii exterioare”, explica Injy, jurnalista in Cairo, dar si sotie si mama . Aceasta, desi poarta val, are o viata fericita si se bucura de independenta de care orice femeie are nevoie. Portul valului nu este decat o modalitate de a multumi sotului pentru viata si oportunitatile pe care i le-a oferit.
Insa Injy recunoaste ca, desi femeile sunt libere sa aleaga intre a purta sau nu val, exista o reala tensiune intre ele. Insa acest lucru este impotriva doctrinelor bisericii musulmane, deoarece se porneste de la premisa “nu judecati pe nimeni”.
Mananca, roaga-te, iubeste - viziunea unei scriitoare
Elizabeth Gilbert a facut furori la nivel mondial prin cartea “Eat, pray, love”. Experienta sa de viata, in cuvinte alese, au cucerit femei din toata lumea, indiferent de nationalitate. Aceasta a trecut printr-un divort devastator, ajungand la concluzia, dupa experiente demne de urmat, ca mariajul nu este altceva decat un simbol, care nu se mai muleaza pe schita societatii contemporane.
“Casatoria este ceva sacru si de durata intre o femeie si un barbat. Insa institutia casatoriei e in permanenta schimbare si evolutie” explica Elizabeth.
Cand vine vorba de casatorie sacra in SUA, oamenii se gandesc automat la anii ’50. Imaginea clasica de “casnicie” este reprezentata de o femeie imbracata elegant, cu un sirag de perle agatat la gat, un barbat care se duce la munca pentru a aduce bani familiei si doi copii frumosi. Si chiar si atunci cand venea vorba de “casatoria perfecta”, divortul era inevitabil, 1 din 5 casnicii sfasindu-se printr-un divort.
Elizabeth este de parere ca la baza divortului sta sentimentul de iubire.
In 1967, cand a fost legalizata casatoria inerrasiala, 7 din 10 americani s-au impotrivit. In prezent, motivele invocarii casatoriei intre homosexuali sunt exact aceleasi de acum 40 de ani. Nu e de mirare ca anumite tari inca se conduc dupa doctrine bine stabilite, conservatorismul pastrandu-si nuantele, chiar si atunci cand democratia se indreapta catre monopol.
Femeia nu mai vrea sa fie sotie, nici sotul sa fie sotie, atunci, cine va mai “juca” acest rol? Scriitoarea este de parere ca toti vor sa se casatoreasca, insa, incet, incet, idea de “sotie” incepe sa dispara.
Nunta prin posta
Casatoria prin posta este, in momentul de fata, o afacere de milioane de dolari. Acesta este si cazul lui Lera, din Ucraina.
De ce isi cauta femeile din Ucraina, mai nou, soti in strainatate? Deoarece aceasta reprezinta o portita de scapare, deoarece majoritatea sunt femei frumoase, care isi dedica vietile unor munci prost platite si unor casnicii esuate.
“Cand aveam 19 ani vroiam sa ma marit, ca sa plec din Ucraina. Nu era ce imi doream. Vroiam o viata complet diferita”, a marturisit Lera.
Casatoria prin posta este pur aranjament: viitori soti platesc bani multi pentru a-si aduce sotiile in tara lor natala, iar acestea fac acest compromis, intocmai pentru a-si schimba viata si a avea o viza intr-o tara mult mai dezvoltata
Desi a apelat la o asemenea metoda, cazul Lerei a fost unul fericit. Aceasta s-a maritat, in urma cu sase ani, cu Steve, un american modest. Viata si conceptiile fetei s-au schimbat considerabil in tot acest timp, avand o casnicie fericita si implinita.
India, Mumbai
Tara in care a fost ilustrata pentru prima data Kamasutra si de unde a pornit Buddhismul pur este acum martora unor reguli nescrise, insa respectate de majoritatea locuitorilor.
De aceea, in India, intai vine casatoria si eventual, cu putin noroc, si dragostea. In alta ordine de idei, parintii sunt cei care aranjeaza 95% dintre casatorii.
Cazul Shalin, 31 si Sneha, 27, este, de asemenea, unul fericit. S-au placut si dupa 2 intalniri, nunta a fost stabilita. S-au sarutat pentru prima oara dupa 5 luni. Nunta lor a fost ca in filmele indiene, petrecerea avand loc intr-un interval de trei zile.
“Cele mai frumoase momente pe care le traiesti alaturi de sotia ta sunt primele 24 de ore”, a spus amuzat Shalin. “O casatorie aranjata nu inseamna ca trebuie sa fii cu cineva pe care nu-l cunosti sau cu care nu esti compatibil. Incepe sa iti placa cu timpul”.
In Grecia antica, nunta era o uniune simbolica intre indragostiti, la romani a ajuns sa insemne doar un motiv de a mari familia, iar in Evul Mediu nunta nu era decat o alianta politica. In ziua de astazi, nunta este ca democratia, faci tot ce doresti, insa fara a incalca legile.
Foto: www.sandeepsingh.ne