Ce faci cand ai un copil violent
Publicat pe 22.02.2011 la 16:07 Actualizat pe 22.02.2011 la 16:14
Pana intr-un anumit punct, anumite acte de violenta ale copiilor mici sunt normale. Acestia pot avea accese in care sa muste sau sa loveasca, ei fiind in etapa in care isi testeaza limitele si descopera diverse moduri de exprimare. Dar sunt si copii care fac din violenta un mod zilnic de a comunica, uneori spre surpriza parintilor care traiesc cu impresia ca puiul lor este foarte cuminte.
Copiii nu devin violenti din senin, de aceea cel mai important lucru este sa se afle motivul care sta la baza acestei agresivitati. De obicei comportamentul sau are de-a face cu un eveniment traumatic din viata sa: divortul parintilor, pierderea unei persoane dragi, mutarea intr-un alt oras si adaptarea unui mediu nou.
Faptul ca el este agresiv fata de alti copii reprezinta modul sau de a face fata unei situatii straine care il copleseste. Sentimentul nesigurantei este unul puternic, ce poate avea consecinte de lunga durata asupra psihicului celui mic, de aceea este important ca parintii sa ii ofere cat mai multa afectiune.
Un copil violent nu trebuie pedepsit, ci ajutat. Pedeapsa nu face decat sa il alieneze de ceilalti si este posibil ca el sa o caute in mod repetat, inconstient, acest lucru neducand la nicio imbunatatire in comportamentul sau. Terapia prin joc poate ajuta la descoperirea problemei care a declansat acest comportament.
Cel mic este incurajat sa deseneze, sa se joace si i se va observa comportamentul, i se vor pune intrebari. Acestea in cazul in care parintii par sa nu isi dea seama care ar putea fi evenimentul care sa fi adus atat de mult stres in viata copilului lor.
De multe ori, copiii sunt agresivi atunci cand nu au incredere in ei si incearca sa dobandeasca siguranta intimidandu-i pe ceilalti. Acest comportament poate fi perpetuat in adolescenta si continuat chiar la varsta adulta. El are nevoie sa fie implicat mai mult in activitati de grup care sa il ajute sa isi dezvolte aptitudinile sociale si sa interactioneze cu cei de varsta sa.
Sunt cazuri in care agresivitatea este provocata din exterior si reprezinta un raspuns la comportamentul alora fata de el. Fie este inconjurat de copii agresivi, fie este respins sau ignorat de acestia, in special in cazul in care copilul este nou intr-un grup deja stabilit. Astfel, singura sa modalitate de a se face observat devine agresivitatea.
Copiii imita ceea ce vad in jurul lor, iar nu de putine ori violenta se invata in familie, de aceea este foarte important ca parintii sa nu fie violenti fizic si verbal, sa isi controleze accesele de nervi in fata copiilor si sa le acorde siguranta ca se afla intr-o familie care ii ocroteste
Citeste si a1.ro!
Foto: endchildanger.com