Ce faci daca cel mic nu vrea sa doarma singur

Publicat pe 02.04.2011 la 19:28 Actualizat pe 02.04.2011 la 19:34

Somnul asigura dezvoltarea armonioasa a copilului, iar lipsa lui poate duce la stari de nervozitate sau epuizare fizica. Buna dezvoltare a copiilor se datoreaza si numarului de ore de somn. Apar insa situatii cand copilul vine sa doarma in patul parintilor, se teme sa doarma singur in camera lui ori refuza sa doarma in timpul zilei.

Vrea sa doarma in pat cu parintii

Dorinta de a imparti patul cu parintii (de preferat mama) se accentueaza cand e bolnav. Convinge-l sa se joace linistit in patul lui, spunandu-i ca esti in camera alaturata, iar somnul o sa vina. Explica-i in timpul zilei, decoreaza camera impreuna cu el, cu lucruri care-i plac si pe care le considera personale.

Daca nu prezinta un pericol, lasa-i animalul de companie. Copiii au nevoie de prieteni. Asigura-l ca il iubesti, iar seara spune-i povesti la marginea patului, nu in pat langa el. Recompenseaza-l cand doarme singur, prelungind timpul de spus povesti sau cel de joaca.

Sfat: Evita trimiterea cu fermitate a copilului in patul lui!

Nu doarme singur

Parintii se intreaba la ce varsta copilul ar trebui sa doarma singur in camera lui. Din motive afective sau legate de disconfortul mamei sau al bebelusului, parintii il aduc in patul lor. Crescand, copilul nu mai vrea sa schimbe locul in care s-a obisnuit.

La varste mici schimbarile se fac cu o perioada de adaptare, deoarece modificarile bruste duc la aparitia unui comportament anxios. Copiii nu au formate mecanismele de aparare care ii ajuta sa inteleaga ce li se intampla. Frica si refuzul apar ca forme de autoaparare.

Sfat: Obisnuieste-l sa doarma singur din prima zi cand a ajuns acasa.

Nu doarme in timpul zilei

Un nou-nascut doarme circa 16-22 ore pe zi, la 1 an doarme cam 14 ore, iar la 3 ani ajunge la 12 ore de somn. Bebelusii dorm de 3-4 ori pe zi, in jurul varstei de un an de 2 ori pe zi, iar la 3-4 ani aproape ca nu mai e nevoie de somnul de peste zi.

Unii parinti cred ca la 3-4 ani somnul din timpul zilei este obligatoriu, fara a tine cont ca unii copii isi asigura orele de somn necesare in timpul noptii. Acesta este un motiv pentru care copiii se opun cand sunt dusi la culcare ziua.

Sfat: Copilul nu trebuie fortat sa doarma ziua daca nu da semne de oboseala si nu devine irascibil.

Sfatul specialistului:

Iulia Pantazi, psiholog clinician, Centrul educational pentru copii si parinti:
„In situatia in care te simti depasit nu ezita sa apelezi la recomandarile specialistilor. Tehnicile terapeutice te vor ajuta."

Citeste si revista Felicia!

Foto: howtogetbabysleep.com

În articolul

Ce faci daca cel mic nu vrea sa doarma singur

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x