Copiii si cauzele pubertatii la opt ani

Publicat pe 08.04.2011 la 18:00 Actualizat pe 08.04.2011 la 18:01

La numai opt ani, corpul copilului se modeleaza, pregatindu-se sa faca saltul intr-o noua etapa a evolutiei: pubertatea. Este un fenomen din ce in ce mai frecvent. Specialistii spun ca printre cauzele acestui fenomen sunt supraalimentatia, statul prelungit in fata televizorului si calculatorului, substantele chimice, dereglarile hormonale.

Vorbim despre pubertate precoce atunci cand particularitatile acesteia apar inainte de varsta de opt ani la fete si inainte de noua ani, la baieti. Particularitatile pubertatii precoce imbraca o paleta diversa: la fete se observa dezvoltarea sanilor, pilozitate, menstruatie, ovulatie, iar la baieti cresterea in volum a testiculelor, a dimensiunii penisului, a parului pe fata, aparitia acneei, modificarea vocii etc. Atat la fete, cat si la baieti se mai observa stari afective deosebite: emotivitate, agresivitate etc.

In secolul al XIX-lea, varsta medie a primului ciclu menstrual la fete era in jurul a 15 ani, pentru ca la inceputul anilor 1990, acest eveniment sa fie in preajma varstei de 13 ani. Iar in prezent, este in crestere numarul fetelor care la 10 ani deja au ciclu menstrual. Potrivit medicilor, fetele mai plinute au primul ciclu de regula mai devreme, comparativ cu cele care sunt mai slabute. Principala cauza o reprezinta excesul alimentar, secretiile hormonale ale tesutului adipos, care functioneaza ca o glanda endocrina.

Specialistii spun ca tocmai imbunatatirea alimentatiei este o cauza a pubertatii precoce. Astfel, copiii de azi nu stiu ce este foametea asa cum au trait-o unii dintre stramosii lor. Tot specialistii pun pubertatea precoce pe seama produselor chimice si a aditivilor care au influentat echilibrul hormonal al copiilor. Sunt studii care au demonstrat ca si timpul in crestere acordat televizorului si calculatorului este o cauza. Potrivit acestor studii, lumina artificiala a acestor ecrane influenteaza echilibrul hormonal.

Exista pubertate preococe „centrala", cea mai frecventa, care se declanseaza ca o pubertate obisnuita, dar mai devreme. Ea se caracterizeaza printr-o maturizare a sistemului osos, comparativ cu varsta reala, insotita de un nivel ridicat de gonadotrofine (hormoni care stimuleaza organele sexuale) si un nivel ridicat de estrogen la fete si de testosteron la baieti.

Exista pubertatea numita „periferica", cand nivelul de gonadotrofine este scazut, dar se inregistreaza dezechilibre la nivelul hormonilor testiculari, ovarieni sau ai glandelor suprarenale. Pentru a stabili diagnosticul de pubertate preococe, se efectueaza un bilant intr-un spital, incluzand radiografie pentru aprecierea varstei oaselor, ecografie pentru glandele suprarenale, RMN in regiunea hipotalamo-hipofizei si dozari hormonale. Aceasta lista de investigatii permite stabilirea cu precizie a diagnosticului.

In cazul pubertatii centrale se poate administra dupa o anumita schema injectia cu hormon de sinteza intramuscular, pentru a stopa productia de hormoni sexuali de catre hipofiza. In cazul pubertatii precoce legata de o tumora, se impune interventie chirurgicala.

Citeste si Jurnalul!

FOTO: pbskids.org

În articolul

Copiii si cauzele pubertatii la opt ani

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la Cluj-Napoca
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x