Copilul - prima vizita la spital
Publicat pe 12.10.2010 la 13:26 Actualizat pe 12.10.2010 la 19:09
Experientele legate de sistemul medical, inclusiv spitalizarea si alte proceduri de acest fel pot fi foarte stresante pentru copiii de toate varstele. A-i pregati pe cei mici din timp pentru experientele prin care vor trece le-ar putea reduce cu mult din anxietate, dar ii si va ajuta sa coopereze.
Este important sa ii oferi copilului tau informatii clare si oneste, care ii vor mai inlatura din temeri. De aceea discuta cu el din timp daca se poate despre ceea ce va urma si ofera-i sansa de a-ti spune cum se simte si sa poata pune intrebari.
El s-ar putea ingrijora degeaba din cauza unor lucruri care nici nu vor avea loc. A fi onest cu cel mic il va ajuta sa aiba incredere atat in tine, cat si in oamenii cu care va interactiona la cabinetul medical sau spital.
Sfaturi pentru pregatirea copilului
• Cu cat va sti mai devreme la ce sa se astepte intr-o situatie medicala, cu atat va fi mai confortabil.
• Daca cel mic are sub varsta de 5 ani, ar trebui sa vorbesti cu el cu o zi doua inainte ca acest lucru sa se intample. Copiii mai in varsta ar avea nevoie sa afle informatia progresiv si sa puna intrebari, sa inteleaga ce se va petrece.
• Ai putea fi tentat sa ii spui lucruri care nu sunt adevarate. Daca ceva va fi dureros, mai bine il avertizezi in legatura cu acest lucru, incercand sa il linistesti.
• Fii onest. Daca nu stii ce sa raspunzi la intrebarea copilului tau, spune-i ca nu stii, dar ca te vei interesa.
• Foloseste cuvinte simple pe care el le va intelege cu usurinta.
Daca va fi spitalizat
• Fa-l sa inteleaga faptul ca sederea la spital este temporara.
• Linisteste-l spunandu-i ca vei veni foarte des sa il vizitezi si daca este cazul, vei sta peste noapte.
• Faceti impreuna bagajul pentru spital, incluzand in el lucruri pe care copilul ar vrea sa le aiba aproape: o carte de colorat, jucaria sau pijamalele preferate.
• Arata-i asemanarile dintre spital si acasa: masa la ore regulate, sansa de a se juca, faptul ca va avea patul sau.
• Gaseste o carte care explica pe intelesul sau ce presupune o spitalizare si citit-o impreuna.
Desi poate parea o idee buna aceea de a-l pune in fata faptului implinit, pentru a nu opune rezistenta la ideea de a calca pragul spitalului, copiii nu reactioneaza bine la astfel de tactici.
Din contra, se simt pacaliti si neajutorati in fata adultilor. Mai mult, cu astfel de gesturi il poti face sa fie circumspect fata de tine si sa nu mai aiba incredere in cuvantul tau.
Citeste a1.ro
Foto: medical.siemens.com