Cum gestionezi certurile dintre frati

Publicat pe 04.02.2011 la 16:12 Actualizat pe 04.02.2011 la 16:17

Ideal ar fi ca intre doi copii, mai ales daca sunt de varste apropiate, sa existe buna intelegere si chiar complicitate. Insa nu de putine ori fratii, indiferent ca sunt de acelasi sex sau de sex opus, sunt in conflict in mare parte din timp.

Motivele sunt nenumarate si pot sa apara chiar de la o varsta foarte fragea. In general au de-a face cu un sentiment de competitie pe care il au in fata parintilor: care este cel mai iubit, mai rasfatat, caruia i se acorda mai multa atentie. Si se intampla ca inconstient, parintii sa alimenteze acest lucru.

Daca cel mic este mai cuminte si mai dragalas, ei considera ca laudandu-l in fata celui mare, il vor determina pe cel din urma sa ii urmeze exemplul. Insa nu vor reusi decat sa il faca sa se simta defavorizat si sa simta gelozie fata de copilul favorit.

In alte circumstante, lucrurile evolueaza in timp si daca la inceput cei doi se intelegeau de minune, pe masura ce cresc si isi contureaza personalitatea, incep sa apara si problemele.

1. Ciocnire de personalitati

Uneori doi copii vor invata cel mult sa se accepte unul pe celalalt la varsta adulta, sa se iubeasca si sa se respecte in ciuda diferentelor, insa pana ajung in acel punct, sa isi faca zile amare in copilarie si adolescenta.

Cand cei doi au personalitati identice, sau din contra, foarte diferite, pot iesi scantei. In cel de-al doilea caz se poate intampla ca ei sa fie complementari, insa daca nu se potrivesc la anumite idei fundamentale, distanta dintre ei se va accenta.

Unul este foarte linistit si ia lectii de vioara, iar celalalt are un temperament coleric si este interesat in sporturi extreme? Intr-un astfel de caz, deoarece ei nu prea desfasoara activitati impreuna, tendinta va fi sa isi caute prieteni in afara familiei si sa se priveasca unul pe celalalt ca pe un fel de strain cu care trebuie sa imparta casa.

O solutie ar fi excursiile organizate in familie si alte evenimente prin care parintii sa se asigure ca cei doi desfasoara o actovitate impreuna, ceva care sa ii faca sa se bucure unul de compania celuilalt in ciuda diferentelor dintre ei.

2. Comparatii dese

Mai mult sau mai putin direct parintii fac comparatii intre copii. Poate unul este mai bun la invatatura sau mai talentat la pictura, poate unul este mai empatic sau mai harnic. Desi cei multi adulti au bune intentii cand isi exprima direct aprecierea fata de unul dintre copii, crezand ca acest lucru il va stimula pe celalalt, in multe cazuri se intampla ca ei doar sa puna o anumita presiune pe copilul care crede ca nu se poate ridica la asteptarile lor.

Este dificil sa traiesti in umbra altcuiva si inca de la o varsta frageda. Fiecare copil trebuie incurajat sa isi dezvolte personalitatea si propriile puncte forte fara a fi comparat cu fratele sau sora mai mare si fara a i se sugera ca trebuie sa ii calce pe urme. Unii copii nu reusesc sa isi gaseasca adevarata identitate pentru ca incearca sa intre in acest rol pe care cred ca trebuie sa si-l asume.

3. Responsabilitatea fratelui-parinte

In cazul in care parintii sunt foarte ocupati cu serviciul, nu de putine ori acestia il desemneaza pe copilul mai mare in rolul de supraveghetor al celui mai mic. Desi initial rolul pare o idee buna in sensul ca il face pe copilul mai mare sa se simta important si responsabil, daca ii este delegat in mod constant acest lucru, el poate sa se simta complesit, iar in timp, relatia cu fratele mai mic sa devina una nefireasca.

Astfel, cand unul dintre copii trebuie sa ii verifice temele celuilalt, sa aiba grija ca el sa ajunga cu bine de la scoala si sa fie ca un fel de autoritate pentru cel mic, se va crea o anumita distanta intre frati. Ei ar putea ca pana la o varsta adulta si in unele cazuri pentru tot restul vietii sa ramana in aceste roluri, in care unul il domina psihic pe celalalt si reprezinta un fel de figura impunatoare pentru el.

Foto: poesdeadlydaughters.com

În articolul

Cum gestionezi certurile dintre frati

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Noutatea la nivel european cu care se mândrește satul Ghermănești din Ilfov: "Este un punct strategic"
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
as.ro
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu „Nilă”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x